Noma forår 2015

Grillet løg og syltet løgblomsterSå oprandt dagen endelig, hvor vi skulle en tur til Christianshavn og besøge den fantastiske Reataurant Noma. Vi vidste, at det skulle blive en stor oplevelse, men blev alligevel overrasket over hvor stort det føltes. Jeg har aldrig tidligere deltaget i et madteater af den kaliber.

Aftenen startede med at vi blev ledt gennem køkkenet og ALLE personaler stoppede med deres arbejde, vendte sig mod os, bød velkommen og ønskede os en fantastisk aften!!

Et marineret grønsags-blad… Og sikken en aften! En beskrivelse af alle retterne og den utrolig vide palet af sanseindtryk er nærmest umulig og ville faktisk heller ikke være fair at begive sig ud i, da det faktisk ikke er helt nemt at indfange hvordan oplevelsen af at noget går op i en højere enhed …..fra timingen af retterne, vinene og mængden af detaljer omkring råvarer, producenter, over til malende beskrivelser omkring selve tilberedningen – det var ganske overvældende.

Helt kort dog:

  • Fermentering af mangt og meget – ja nærmest alt
  • Insekter som myrer og græshopper brugt som pulver og krydderi – meget overraskende
  • Fuldstændig sublim Champagne – den kunne jeg sagtens blive forfalden til
  • Vin lagret under jorden i lerampler – en fuldstændig ny smagsoplevelse
  • Rå dybtvandsrejer fisker fra rettet saltlag
  • Grillede nordiske urter/blade – vi skal til at bevare nogle ukrudsbede i haven herhjemme
  • Brød bagt på 12 år gammel surdej
  • Cremet og letsaltet blødt Jomfrusmør
  • Ikke mindst et vidende, stolt og yderst dedikeret personale

Tilbage er kun at sige, Tak Jespers fætter Kristan … vi ses igen på Noma, det er helt sikkert!

Uge 23, 2015

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag:Vi kommer lidt nemt over det med

Børnefavorit , garneret med en masse grønt

Tirsdag:

Kalkunsteg i appelsinsauce med ris og salat

Onsdag: transplantat af tandkød så de næste 14 dage står på blød kost til undertegnede, men jeg må jo lave ordentlig mad til resten af familien

 Italiensk inspireret pastasalat med flutes

Torsdag: Selv om vi næsten lige har fået dette , så er det på menuen igen, pga. manglende overskud hos madmoren

Tortillas/tacoskaller med oksekødsfyld og hurtig guacamole

Fredag: Grundlovsdag

Pizza fra Pronto

Lørdag: Vi er inviteret til aftensmad ved Faster og Co

Filetto di maiale ripieno (Fyldt mørbrad) og forskellige pølser, dertil ovnkartofler og en cremefraiche dressing. Grove baguettes og Squashflutes med oregano, og dertil laver vi nok et par kryddersmør

Søndag:

Rester af pizza fra Pronto

Uge 22, 2015

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag: Alexanders 11 års fødselsdag der kommer selvfølgelig en masse søde gæster til

Mormors boller mes smør og syltetøj,  Kærnemælkspandekager med ahornsirup og blåbærsirup, Drømmekage fra Brovst og jordbærtærter.

Aftensmaden blev indtaget på Tokyo Running Sushi – men andre kunne lave

Tirsdag: børnevalg 🙂

Fiskepinde og pommes frites med grønsager i stave

Onsdag:

Oksekødssuppe med tomat

Torsdag:

Mexikansk tortilladag

Fredag: Champagnefrokost hos en af mine bosser, Husbonden i byen med kolleger så vi rammer nok ikke noget spændende aftensmad, men lav f.eks.

Frikadeller nye danske kartofler og Stuvet blomkål

Lørdag: Vi er i den heldige situation at vi skal på NOMA …..bliver helt sikkert en stor oplevelse

Andre kunne lave Grillede Rødvinsmarinerede skinkespid med bulgursalat

Søndag:

Wokret med kalv, kokosmælk og karrypasta

Tillykke Stine

Jesper
Kære skat

Jeg har lovet Victoria og Alexander, at jeg ikke bliver pinlig, da dette er offentligt tilgængeligt, så efter lang forberedelse har jeg kogt mine 3 siders pinligheder ned til følgende punkter (i prioriteret rækkefølge) og droppet den hjemmestrikkede sang:

Kære fantastiske dejlige og “min kæreste” Stine:

  1. Elsket!
  2. Med hjerterum
  3. Og overskud
  4. Med S T O R tålmodighed
  5. Holdning og værdier der matcher
  6. I et Gammel hus
  7. Med Realkredit lån
  8. Én for(virret)tavlet M A N D
  9. Og én “hund”
  10. Samt 2 større børn og et mindre enebarn
  11. Og stadig knald gode lår!

Tilykke !

Ok Victoria ?

Victoria
Ja, flot far… pinligt…!
Først og fremmest vil jeg lige sige tillykke med de 40 og at jeg elsker dig over alt på jorden. Du må undskylde de grå hår jeg har givet dig gennem årene, men husk på at de klær’ dig 😉

Alexander
Far ?!?

Tillykke mor, jeg ville bare sige at jeg elsker dig meget højt og du den eneste og bedste mor på jord

Endnu en gang tillykke!!!!! 🙂 >3<

M-orsom
O-msorgsfuld
R-ar

Valdemar
juwkfiyuwhfgvkdlmvvnfiis,eikeghf4674748gjnv

jgghzx
xe

Jordbærlagkage

Det her er drømmen af en fødselsdagslagkage. Børnevenlig, men absolut også for voksne. Fundet i et af mine SpisBedre blade – husker ikke lige hvilket

Tid ca. 1 time + tid til køling
(ca. 12 stk.)

Jordbærmousse: 500 g frosne jordbær,100 g sukker, korn af ½ stang vanilje, 4 blade husblas, 2½ dl piskefløde

Sukkerbrødsdej: 4 æg str. L, 120 g sukker, 60 g hvedemel, 60 g kartoffelmel, ½ tsk. bagepulver, lidt sukker til drys

Glasur/pynt: 200 g flormelis, pasteuriserede æggehvider, 2½ dl piskefløde, jordbær , ørk chokolade

Jordbærmousse:

  1. Kom jordbær og sukker i en gryde, og lad dem simre ca. 10 min. ved svag varme. Blend halvdelen af jordbærrene fint, vend dem med resten af jordbærrene, og afkøl.
  2. Udblød husblas i koldt vand i ca. 5 min. Knug vandet fra, og rør det i jordbærgrøden, indtil den er opløst. Sæt jordbærgrøden på køl, indtil den er kold, men endelig ikke stivnet.

Sukkerbrødsdej til kagebunde:

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Pisk æg og sukker hvidt og skummende ca. 10 min. – brug en håndmikser.
  3. Bland hvedemel med kartoffelmel og bagepulver, og sigt det i æggemassen. Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt. Det er vigtigt, at det foregår forsigtigt, da den indpiskede luft i æggemassen helst ikke må røres ud.
  4. Tegn 2 cirkler (ca. 25 cm i diameter) på 2 stykker bagepapir, og læg dem på to bageplader. Fordel forsigtigt dejen på cirklerne, og bag i 8-10 min., til de er gyldne i overfladen.
  5. Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad dem ligge lidt. Træk derefter papiret af bundene.

Glasur/pynt:

  1. Pisk fløden til skum, og vend med jordbærcremen.
  2. Brug evt. en løs ringform, når du lægger lagkagen sammen. Fordel jordbærmoussen på den ene bund. Læg den anden bund ovenpå, og stil kagen tildækket på køl til næste dag.
  3. Rør flormelis med æggehvide til en glasur. Pynt kagen med glasur. Pisk fløden til skum, og kom den i en bollesprøjte. Dekorer kagen. Pynt med friske jordbær og lidt revet mørk chokolade. 

    TIP:
    Du kan selvfølgelig erstatte de hjemmebagte lagkagebunde med dem fra supermarkedet.

Uge 21, 2015

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag: Spejder for Alexander

Kyllingefrikadeller med gulerodssalat og nudler

Tirsdag: Svømning for Alexander –

Sandwich med skinke og tomatpesto

Onsdag:

Pizza med grøntsagsstave

Torsdag: MIG 40 år – hvad mon dagen bringer 🙂 Vi tager nok i byen og spiser – men lav f.eks

Frikadeller med  Broccolisalat og Små bagte kartofler med urter

Fredag: FRI til at forberede festen i morgen

Kold mad, men lav Små stegte kødboller med ris og karrysauce

Lørdag:  Min 40 års fødselsdagsfest , med temaet MAJFEST i haven (og måske lidt inde, hvis vejret ter sig tosset) med majstang, blomsterkranse, lette kjoler, stråhatte og lyse skjorter

17.00 Verdi og snacks

17.30 fra Nordiske Gourmet Delikatesser kommer det lækreste smørrebrød, der akkompagneres af Matjessild og et lille dansk sildebord : Alt dette flankeres af diverse øl og snapse, cidere, vine og sodavand

20.00Desserten består af hjemmelavede jordbærtærter og jordbærlagkage

Søndag:forhåbentlig tømmermænd ovenpå en god fest – vi lander nok rester fra festen eller noget meget nemt – men prøv

Grovhakket medister med bådkartofler og stuvet blomkål

 

Matjessild, med varme kartofler og cremefraichedressing

2 dåser Lykkeberg matjes­fileter (2-3 fileter pr. dåse), 4 dl. cremefraiche, 1 bundt hakket purløg, 1 bundt hakket dild, 2 spsk. sildelage, 750g små nye kartofler, salt og peber.

Cremfraichedressing:

  1. Bland cremfraiche med dild, purløg, sildelage og smag til med salt og fristkværnet peber.
  2. Stil dressing i køleskab og lad det trække i et par timer.

Kartofler:

  1. Kog de små kartofler i let saltet vand i 20 min. Tilpas dette så de kan serveres varme.

Matjessild:

  1. Skær matjessildefileterne ud i 1½ cm stykker.
Server de små matjessild med de nykogte kartofler og dressing.

Hvis der er tale om at retten er en hovedret kan man undlade at skære sildefileterne ud, men portionsanrette 1-2 fileter pr. person.

Uge 20, 2015

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag: Spejder for Alexander nåede vi ikke lige, Alexander var for træt

Kalkunpande med ristaffel

Tirsdag: Svømning for Alexander – Hov badebukserne var forsvundet !!!!

 Sandwiches med roastbeef, salat, agurk og salatmayo/ roastbeef remoulade og ristede løg

Onsdag:

Tortillas/tacoskaller med oksekødsfyld og hurtig guacamole

Torsdag: Kristi Himmelfartsdag – vi skal til Viktors konfirmation – prøv

Brændende Kærlighed

Fredag: Morfar kommer og hjælper med at lægge fliser i drivhuset, havens bede får en omgang. Besøg af god ven til aftensgrill

Grille Karrypølser og Filetto di maiale ripieno (Fyldt mørbrad) med ovnkartofler og hjemmelavet creme fraiche dressing

Lørdag: Der anlægges krydderurtebed i drivhuset, græsset slås og der ryddes op i haven

Naboen til Kærnemælkspandekager med ahornsirup om eftermiddagen

Til aften endte vi med Takeout – prøv i stedet at lave Stegte risnudler med tigerrejer

Søndag: Tysklandstur fra morgenstunden, Jesper en tur ud til sin søster og vi andre lader op til mandag

Pasta Bolognese med grøn salat, revet ost og hvidløgsflutes