Monkeybread

Gærdej: 3 dl mælk, 100 g blødt smør, 25 g gær, 1 æg, 100 g rørsukker, 5 g salt, 1 tsk. stødt kardemomme, 500 g mel

Kanelkaramel: 1 spsk. stødt kanel, 100 g rørsukker, 100 g blødt smør

Kanelsukker: 2 spsk. stødt kanel, 100 g rørsukker

Kanelkaramel:

  1. Smelt kanel, sukker og smør i en gryde.
  2. Lad det simre under omrøring, til sukkeret er smeltet.
  3. Tag gryden af varmen.

Kanelsukker:

  1. Bland kanel og sukker i en skål.

 Gærdej:

  1. Lun mælk og smør ved svag varme, så smørret smelter.
  2. Hæld det over i en skål, og rør gæren ud i det.
  3. Tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt, og pisk det sammen.
  4. Tilsæt melet lidt ad gangen, til dejen bliver fast.
  5. Ælt dejen grundigt i ca. 10 minutter, gerne på røremaskine, til den er helt glat og skinnende.
  6. Lad dejen hæve 1 time i skålen.

Samling af monkeybread:

  1. Tril dejen til små kugler på størrelse med golfbolde.
  2. Rul boldene i kanelsukker, og fordel dem i en springform beklædt med bagepapir.
  3. Hæld karamellen over.
  4. Lad brødet efterhæve i 15 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 175° varmluft.
  6. Bag brødet i ovnen i 45 minutter, til det er gennembagt og flot gyldent.
  7. Servér brødet, mens det stadig er lunt.

[print_link)

Uge 9, 2021

Mandag: 

Bagels med cheddar og chili, med flødeost, pesto, røget laks og salat/rucola

Tirsdag: 

Kartoffel-porresuppe med baconcrisp

Onsdag: 

Kalkunsticks lavet på kyllingeinderfilet , og dertil bådkartofler og coleslaw 

Torsdag: rugbrød med flere lune retter

lun leverpostej med ristede champinons og bacon, ristet torskerogn med mayo og citron, æg med Kalles Kaviar eller rejer, m.m..

Fredag: 

Ristede hotdogs

Lørdag: 

And with all the trimmings

Søndag: 

Oksefrikadeller med lækker bulgursalat

Tandoorikylling med kålsalat og myntecreme

Tandoorikylling: 4 kyllilngebryster, 200 g græsk yoghurt, 3 spsktandoorikrydderi, 2 spsk paprika, 1 tsk cayennepeber, salt

Kålsalat: ½ spidskål, ½ blomkål, 0,75 dl olivenolie, ½ dl æbleeddike, salt og friskkværnet peber, 4 spsk sorte sesamfrø/nigellafrø

Myntecreme: 1 bundt mynte, 200 g græsk yoghurt, salt og friskkværnet peber

Tilbehør: groft brød

Tandoorikylling: 

  1. Rør yoghurt med krydderier, og vend kyllingefileterne i blandingen. Lad den marinere opå køl i mindst 20 min., gerne helt fra morgenstunden.
  2.  Tænd ovnen opå 180 grader. Fordel de marinerede kyllingefileter på em bageplade, og hæld det sidste af marinaden over.
  3. Steg kødet i ióvnen i ca. 30 min..

Kålsalat:

  1. ASkær spidskålen i grove stykker
  2. Skær blomkål i tynde skiver, Rør en dressing af olie, eddike, salt og peber
  3. blad de to typer kål med dressingen
  4.  Drys salaten med sesamfrø

Myntecreme: 

  1. Hak myntebladene groft og rør dem med yoghurt, salt og peber

Servér

Print denne post Print denne post

 

Kikærteburger med kål og avocado

1-2 burgere pr person (her er opskriften på 4 burgere.

Kikærtebøffer: 150 g broccoli, 200 g kikærter – udblødte natten over, 1 bundt bredbladet persille, 2 fed hvidløg, 1 lille løg, 1 spsk spidskommen, 2 tsk salt, saften af 1.1½ citron, evt lidt mel, rigeligt olie til stegning

Knust kål: ½ halvt rødkål eller hvidkål, 2 tsk salt, 1 spsk eddike, 1-2 spsk sukker

Tilbehør i øvrigt: 2 avocadoer, olivenolie, lidt revet hvidløg, lidt citronsaft, 4 gode burgerboller, 1 rødløg i tynde skiver, ketchup

Kikærtebøffer:

  1. Kog broccolienm til den er aldente
  2. Lad den dryppe og køle godt af
  3. Blend broccoli kikærter, persille, hvidløg, løg, spidskommen, salt,  citronsaft, og evt. lidt mel til en grov masse i en foodprocessor.
  4. Form “farsen” til 4 tykke bøffer.
  5. Steg bøfferne i rigelig olie på en stor varm pande

Knust kål:

  1. Snit kålemn, og kom den i en skål med salt. Knug kålen med hænderne til den mørner.
  2. Smag til med eddike og sukker

Servering:

  1. Mos avocadoerne med en gaffel, og smag til med lidt olivenolie, revet hvidløg, salt og citronsaft.
  2. Lun burgerbollerne, smør dem med avocadomos, fyld dem med løg bøffer og kål
  3. Server straks , gerne med ketchup
Print denne post Print denne post

 

Pandekager med gulerod og skyr ( 2 portioner)

3 æg, 2 spsk skyr, 2 spsk fuldkornsmel, 2 spsk havregryn, ½ tsk salt, 1/4 tsk kardemomme, 100 g gulerod, smør til stegning

Tilbehør:  1 mango, 2 dl skyr, 2 tsk ahornsirup, 100 g blandede bær, 20 g mørk chokolade på mindst 70 %

  1. Pisk æg sammen med skyr, fuldkornsmel, gryn salt og kardemomme.
  2. Riv guleroden  fint, og vend den i dejen. Steg pandekagerne i smørret – ca 2  min. på hver side.
  3.  Inden pandekagerne steges skræl og skær mangoen i små tern
  4. Server medpandekagerne med skyr med ahornsirup, mango bær og revet chokolade
  5. kan pyntes med citronmelisse og spiselige blomster
Print denne post Print denne post

Kebab med krydret kylling

Krydret kylling: 4 kyllingebrystfileter, 1 stjerneanis, 1 tsk. spidskommenfrø, 1 tsk. hele korianderfrø, 4 hele nelliker, ½ kanelstang, ½ tsk. hel allehånde, ½ tsk. tørrede chiliflager, 2 fed hvidløg, 4 spsk. olivenolie

Yoghurtdip: 2 dl yoghurt naturel 3,5 %, 1 fed hvidløg, 2 spsk. finthakket purløg, 1 tsk. honning, salt og friskkværnet peber

Rødløgssalat: 2 rødløg, 2 spsk. finthakket frisk mynte, 2 spsk. finthakket frisk koriander

Til servering: 8 fladbrød, 200 g tomater, 1-2
hjertesalater, frisk koriander

Krydret kylling:

  1. Flæk kyllingebrystfileterne på langs.
  2. Hæld alle krydderier, hvidløg og olie i en morter eller minihakker, og kværn til det er en fin pasta.
  3. Massér pastaen ind i kyllingekødet, og lad det marinere på køl i 1 time.
  4. Steg kyllingen i lidt olie på en pande i 3-4 minutter på hver side, til kødet er gennemstegt.
  5. Lad kyllingekødet trække, og skær det ud i tynde skiver.

Yoghurtdip: 

  1. Rør yoghurt med hvidløg, purløg, honning, salt og peber.

Rødløgssalat:

  1. Pil rødløget, og skær det i helt tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
  2. Vend rødløgsskiverne med koriander og mynte.

Servering:

  1. Lun fladbrødene i ovnen eller på en pande.
  2. Skyl tomaterne, og halvér dem.
  3. Skyl salat og koriander.
  4. Servér brød, tomater, salat og koriander med kylling, rødløgssalat og yoghurtdip, så man selv kan rulle sin aftensmad.
Print denne post Print denne post

 

Kartoffelrösti med avocado og ristede kikærter

Rösti: 650 g kartofler,  1 rødløg, 2 æg, 50 g mel, 50 g revet cheddar, 1 tsk. stødt spidskommen, salt og friskkværnet peber peber, 2 spsk. olivenolie til stegning

Ristede kikærter: 1 ds. kikærter, 1½ spsk. olivenolie, 1 tsk.
stødt spidskommen, ½ tsk. tørrede chiliflager, 1 tsk. salt

Til servering: 2 avocadoer, ½ agurk, 2 dl cremefraiche 18 %, ½ bundt
frisk koriander

Kartoffelrøsti med cheddar:

  1. Skræl kartoflerne, og riv dem groft.
  2. Pres de revne kartofler fri for så meget væske som muligt.
  3. Pil og riv rødløget.
  4. Bland kartofler, rødløg, æg, hvedemel og revet cheddar sammen i en skål, og krydr med spidskommen, salt og peber.
  5. Tilsæt mere mel, hvis massen er for flydende.
  6. Form kartoffelmassen til ca. 12 runde røsti, og steg dem på en pande med olie.
  7. Tryk dem let flade med en paletkniv eller bagsiden af en grydeske, og lad dem stege i 3-4 minutter på hver side, til de er gyldne og sprøde.

Ristede kikærter: 

  1. Skyl og afdryp kikærterne, og bland dem sammen med olie og krydderier i en skål.
  2. Steg kikærterne på en pande i ca. 5 minutter, til de er sprøde

Servering:

  1. Flæk avocadoerne, fjern stenene, og skær avocadokødet i skiver. Skyl agurken, og skær den i små tern.
  2. Anret 3 kartoffelrøstier pr. person, og servér med cremefraiche, avocadoskiver, agurketern og ristede kikærter.
  3. Pynt med frisk koriander.
Print denne post Print denne post