chilikrydret knækbrød

110 g majsmel, 30 g solsikkekerner, 30 g græskarkerner, 60 g, sesamfrø, ½ tsk. paprika, 1 tsk. chilipulver 2  tsk. salt, ½ dl olivenolie, 2½ dl kogende vand

  1. Tænd ovnen på 150 grader.
  2. Bland majsmel, kerner, frø, paprikapulver, chilipulver og salt
  3. Tilføj olie og rør godt rundt.
  4. Tilsæt kogende vand, og rør ingredienserne sammen til en dej.
  5. Fordel dejen på et ark bagepapir.
  6. Læg yderligere et ark bagepapir over dejen, og brug forsigtigt en kagerulle for at rulle dejen ud mellem arkene, til den er ca. 5 mm tyk.
  7. Kassér det øverste ark.
  8. Skær forsigtigt firkanter i knækbrødet med en skarp kniv.
  9. Bag knækbrødet i ovnen i ca. 1 time.
  10. Knæk knækbrødet i mindre stykker, når det kommer ud af ovnen.
  11. Servér gerne knækbrødet med f.eks. hummus eller pesto.
Print denne post Print denne post

Sød kartoffel-bruschetta

2 Søde kartofler(store), 4 spsk.rapsolie, salt , friskkværnet peber, 4 avocadoer , 2 fed hvidløg, citronsaft, 200 gCherrytomater, 60 g syltede rødløg , 100 gfetaost , bredbladet persille efter smag

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Skræl den søde kartoffel, og halver den.
  3. Skær i skiver på ca. ½ cm.
  4. Placer kartoflerne på en bageplade med bagepapir.
  5. Pensl dem med olie, og krydr med salt og peber.
  6. Bag dem i ovnen i 20-25 minutter, til de er færdigbagte og har fået lidt farve.
  7. Halver avocadoerne, fjern stenene og skrab avocadokødet ud.
  8. Hak hvidløg fint eller pres det med en hvidløgspresser.
  9. Mos avocado og hvidløg sammen.
  10. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
  11. Halver cherrytomaterne.
  12. Tag skiverne af bagt sød kartoffel ud af ovnen, når de er færdigbagte.
  13. Anret på et fad.
  14. Top med avocadocreme, halve cherrytomater, syltede rødløg, smuldret feta og evt. lidt frisk persille på toppen.
  15. Server med det samme.
Print denne post Print denne post

Babka-krans

Babka: 2 dl sødmælk, 25 g, gær, 2 æg,  40 g sukker, 500 g mel, 1 tsk. salt,
150 g blødt smør,

Fyld: 150 g, mælkechokolade, 100 g smør, 50 g hasselnøddekerner, 100 g, flormelis, 1, æg til pensling, 25 g hasselnøddekerner til drys

Babka:

  1. Lun mælken til  lillefingervarm.
  2. Smuldr gæren, og rør den ud i den lune mælk.
  3. Tilsæt æg og sukker, og rør det sammen.
  4. Tilsæt 250 g mel, og ælt dejen godt igennem i 2-3 minutter, gerne på en røremaskine.
  5. Tilsæt resten af melet, salt og det bløde smør, og ælt dejen godt, til den er glat og smidig og slipper skålens kant.
  6. Tilsæt kun ekstra mel, hvis dejen stadig er meget klistret.
  7. Form dejen til en kugle, læg den i en ren skål, og dæk skålen med husholdningsfilm og et klæde.
  8. Lad dejen hæve lunt i ca. 1 time, til den har dobbelt størrelse

Fyld:

  1. Hak chokoladen groft.
  2. Smelt chokolade og smør sammen i en gryde ved lav varme.
  3. Blend hasselnødder til fint mel.
  4. Tag gryden af varmen, og rør hasselnøddemel og flormelis i chokolademassen.
  5. Sæt chokoladefyldet på køl i ca. ½ time, til det har en smørbar konsistens.

Saml Babkaen med fyld:

  1. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 2 lige store stykker.
  2. Rul hvert stykke ud til et rektangel på ca. 40 x 25 cm.
  3. Smør chokoladefyldet ud på begge dejstykker i et jævnt lag, og rul hvert stykke stramt sammen til en roulade.
  4. Sno de 2 roulader omkring hinanden, og form dem til en rund krans.
  5. Læg kransen over på en bageplade med bagepapir.
  6. Rids snitter i ydersiden af kransen med et barberblad eller en skarp kniv, så kransen får ridser hele vejen rundt og åbner sig let.
  7. Dæk kransen med et rent klæde, og lad den efterhæve i 15 minutter.
  8. Tænd ovnen på 180grader.
  9. Pensl kransen med sammenpisket æg, og drys med grofthakkede hasselnødder.
  10. Bag babka-kransen i ovnen i ca. 35 minutter, til den er gylden og gennembagt.
  11. Afkøl den let på en bagerist, og servér den lun og friskbagt.

[Print_link]

Lyngrillet tun med misodip

500 g tun i 1 stykke (informer fiskehandleren on at fisken skal spises rå), 1 tsk misopaste, 2½ dl cremefraiche 38%, 1 usprøjtet citron, 1 spsk sesamolie, 4 spsk sesamfrø, 400 g aspargesbroccoli

Tilbehør: citronbåde

  1. Tag tunen ud af køleskabet ½ time før den skal bruges,
  2. Opløs miso i en spsk kogende vand
  3. Rør miso sammen med cremefraiche, og smag til med citronsaft
  4. Skyl aspargesbroccoli, ig skær enderne fra
  5. Damp aspargesbroccoli i kogende vand  i 4 min. og hæld derefter vandet fra og hold dem varme
  6. Opvarm en grillpande eller grill, steg tunen på den glohede pande/grill i 1 min. på hver side
  7. pensl tunen med sesamolie, og tril den derefter i sesamfrø
  8.  Skær tunen i 4 skiver
  9. Anret tallerkener med lynstegt tun, misodip, dampede aspargesbroccoli og citronbåde

[Print_link]

 

Mascapone-hindbær-is

Hindbærpuré:  250 g hindbær (fra frost), 85 g sukker, 1 citron

Ismasse: 5 dl piskefløde, 1 ds kondenseret mælk, 250 g mascarpone,
1 knsp. salt, 50 g usaltede pistacienødder uden skal

Til servering: 6 isvafler, 125 g hindbær (fra frost)

Hindbærpuré:

  1. Hæld 200 g hindbær, sukker og saften fra citronen i en gryde, og bring i kog.
  2. Skru ned til middel varme, og lad det småkoge i 4-5 minutter, til hindbærrene er kogt ud. Blend massen med en stavblender til en jævn puré, og hæld det derefter igennem en finmasket sigte, så kerner sorteres fra.
  3. Afkøl hindbærpuréen.

Mascarpone-is:

  1. Pisk fløden til skum.
  2. Tilsæt kondenseret mælk, mascarpone og salt, og pisk det hele sammen til en luftig og ensartet iscreme.
  3. Rør ½ dl af iscremen sammen med den afkølede hindbærpuré.
  4. Hæld resten af iscremen i en fryseegnet beholder (ca. 1½ liter),og dryp hindbær/iscreme-blandingen over.
  5. Træk et træspyd gennem isen, så den får et marmoreret look.
  6. Hak pistacienødderne groft, og drys dem over isen sammen med de sidste 50 g frosne hindbær.
  7. Dæk formen med husholdningsfilm, og sæt isen i fryseren i mindst 6 timer – gerne natten over.

Servering:

  1. Tag mascarpone-isen ud af fryseren 5 minutter før servering.
  2. Scoop isen i kugler, og servér dem i skåle eller vafler med friske hindbær.

[Print_link]

Kartoffelsalat med dijon-dessing og grillet barbecuekylling

Kylling: 4 kyllingebrystfileter, 2 dl barbecuesauce, 2 spsk. olivenolie til stegning, salt og friskkværnet peber

Kartoffelsalat: 1 kg, små kartofler, 300 g grønne bønner, salt, 50 g feldsalat, 3 spsk. mayonnaise, 2 tsk. dijonsennep, 1 tsk. grov sennep, 1 spsk. flydende honning, 1 spsk. citronsaft,  friskkværnet peber, 50 g mandler

Kylling: 

  1. Skær kyllingebrystfileterne igennem på langs, og bank dem flade med en kødhammer.
  2. Pensl kyllingestykkerne med barbecuesauce på begge sider, og gem resten af barbecuesaucen.
  3. Lad kyllingen marinere på køl i mindst 1 time, gerne længere.
  4. Steg kyllingefileterne i olie på en (grill-)pande i 4-5 minutter på hver side, til de er gennemstegte.
  5. Pensl dem med resten af barbecuesaucen, og krydr med salt og peber.

Kartoffelsalat:

  1. Skrub kartoflerne, og nip enderne af bønnerne.
  2. Kog kartoflerne i en gryde med letsaltet vand i ca. 12 minutter.
  3. Tilsæt bønnerne de sidste 2-3 minutter af kogetiden.
  4. Hæld vandet fra, og afkøl kartofler og bønner.
  5. Skær kartoflerne i halve. Skyl og slyng feldsalaten.
  6. Rør mayonnaise, sennep, honning og citronsaft sammen i en skål, og smag dressingen til med salt og peber.
  7. Vend dressingen sammen med kartofler og bønner.
  8. Anret kartofler, bønner og feldsalat på et fad, og pynt salaten med grofthakkede mandler.
  9. Servér.

[Print_link]

Mazarin med pistacie, mascaponecreme og bær

Pistaciemazarin: 130 g marcipan, 150 g, sukker, 150 g blødt smør, 3, æg,50 g usaltede pistacienødder uden skal, 50 g mel, 1 knsp. salt, 1 usprøjtet limefrugt

Mascarponecreme: ½, vaniljestang, 75 g sukker, 2½ dl sødmælk, 3æggeblommer, 25 g majsstivelse (f.eks. Maizena), 150 g mascarpone

Til servering: 100 g hindbær, 100 g blåbær, 100 g, jordbær, 15 g usaltede pistacienødder uden skal

Pistaciemazarin:

  1. Tænd ovnen på 175 grader, og læg bagepapir i formen.
  2. Riv marcipanen groft, og pisk den sammen med sukker og blødt smør
  3. Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk dejen let og luftig.
  4. Kør pistacienødderne til fint mel i en minihakker
  5. Vend pistaciemel, mel og salt i dejen.
  6. Riv limeskallen fint, og rør den i dejen, til den er ensartet.
  7. Fordel dejen i en form på ca , 28 x 18 cm, og bag kagen i ovnen i 20-25 minutter, til den er let gylden og gennembagt.
  8. Afkøl kagen helt på en bagerist, og sæt den derefter på køl i mindst 2 timer.

Mascarponecreme:

  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med sukker på et skærebræt.
  2. Bland vaniljestang, vaniljesukker, mælk, æggeblommer og majsstivelse i en gryde, og bring det forsigtigt i kog under omrøring.
  3. Kog i 2-3 minutter under konstant piskning, til cremen tykner.
  4. Kassér vaniljestangen, og hæld cremen i en ren skål.
  5. Dæk med husholdningsfilm direkte over cremen for at undskind-dannelse, og sæt cremen på køl i mindst 3 timer.
  6. Pisk den kolde vaniljecreme lind, så den er uden klumper.
  7. Pisk mascarponen kort igennem, så den også bliver lind.
  8. Vend forsigtigt mascarpone og vaniljecreme sammen med en dejskraber til en ensartet creme.

Servering:

  1. Anret pistaciemazarinen på et fad, og fordel cremen ovenpå i et jævnt lag.
  2. Skyl og tør bærrene, og fordel dem på toppen af kagen.
  3. Pynt med grofthakkede pistacienødder.
  4. Servér straks.
Print denne post Print denne post

Ølandsbrød med squash

1 flute og 6 boller

Dag1: 2 dl vand, 2 dl yoghurt naturel, 15 g gær, 1 spsk flydende honning, 1 spsk salt, 75 g solsikkefrø, 200 g groft ølandshvedemel, 500 g mel

Dag 2: 200 g revet squash lidt mere mel til formning af brødene

  1. Kom vand og yoghurt i en skål og opløs gæren heri,
  2. Tilsæt honning og salt
  3. Rør solsikkefrø, ølandshvedemel,  og dernæst alm. mel i dejen lidt adgangen
  4.  Rør godt i dejeni ca 10 min., til den har konsistens som tyk havregrød
  5. Stil dejen på køl til dagen efter
  6. Tage dejen fra køl, og tip den ud på et meldrysset bord
  7. Skyl og riv squashen groft, og ælt den i dejen
  8.  Form skødesløst dejen til 1 flute og 6 boller, og placér dem på hver sit bagepapir
  9. Lad brødene hæve tildækket og lunt, i ca 1 time
  10. Tænd ovnen på 250 grader varmluft
  11.  Lad et par bageplader blive i ovnen, så de er glohede (eller brug en bagesten)
  12. Drys brødene med lidt mel og bag dem i 10 min.
  13. Skru ned for ovnen til 200 grader, og bag videre i ca 20 min.
  14.  Afkøl på en bagerist
Print denne post Print denne post