uge 31, 2009

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag: afspadsering…en lille forlængelse af ferien 🙂

Grillede steaks med Jensens Bøfhus Sauce, dampet broccoli og Pommes Frites

Tirsdag: 1. arbejdsdag efter ferien, det bliver hårdt, vi inviterer os selv på mad hos Farmor og Farfar

Grille forskellige pølser, spareribs og Halloumi med Kold Kartoffelsalat

Onsdag: Så besøgte vi morfar og menuen ligner til forveksling tirsdag, bare tilsat steaks. Andre kunne jo prøve

Stegte sommerkartofler med kalvefrikadeller og spinat

Torsdag:

Svinemørbrad med stegte nudler

Fredag: Til Faster Helles fødselsdag, og de sørger da heldigvis for maden 🙂 men prøv

Fisk i tomatsauce med små nykogte kartofler

Lørdag:

Grønsagsfyldt Laks

Søndag:på vennebesøg hele lørdagen. så det skal være hurtigt at lave aftensmad i dag

Frikadellesandwiches med grøntsagsstave

Stegte sommerkartofler med kalvefrikadeller og spinat

Kartofler: 800 g kartofler, 1 spsk. olivenolie , 1 tsk. salt

Kalvefrikadeller: 1 1/2 spsk. olivenolie, 1 tsk. salt, 400 g hakket kalvekød max 6 %, 1 æg, 3 spsk. madlavningsfløde 8%, 3 spsk. rasp, 1 pose babyspinat (ca 200 g)

Tilbehør i øvrigt: 6-800 g blandet grøn salat (babyleaves af forskellig art)

Kartofler:

  1. Tænd ovnen på 250°.  Skrub og skyl kartoflerne godt.
  2. Dup dem tørre og skær dem i halve.
  3. Læg kartoflerne i et ovnfast fad.
  4. Dryp 1 spsk. olivenolie over, og drys med 1 tsk. salt.
  5. Steg kartoflerne midt i ovnen, til de er gyldne og møre,  i ca. 20-30 minutter.

Kalvefrikadeller:

  1. Bland det hakkede kød, 1 tsk. salt og æg.
  2. Rør fløden i, lidt ad gangen.
  3. Form farsen til små frikadeller, og læg dem på et rent vådt skærebræt.
  4. Vend dem i raspen.
  5. Opvarm olien.
  6. Steg frikadellerne, ca. 2 min. på hver side.
  7. Eftersteg under låg i ca. 3 min.
  8. Server frikadellerne med de stegte kartofler blandet med spinat.
Print denne post Print denne post

Svinemørbrad med stegte nudler

250 g ægnudler, 1 svinemørbrad, olie, 2 majskolber, 4 spsk. soya, 2 tsk. sukker, frisk koriander

  1. Kog nudlerne efter anvisningen på pakken.
  2. Skær mørbraden i meget tynde skiver, og svits dem i olie.
  3. Tag mørbradene af panden.
  4. Skær majsen af kolben og svits dem på panden, til de er gennemstegte.
  5. Tag også majs af panden.
  6. Kom soya og sukker på panden, og vend godt rundt med de nykogte, afdryppede nudler.
  7. Vend kød og majs med nudlerne, og server med lidt koriander.

Print denne post Print denne post

Fisk i tomatsauce med små nykogte kartofler

1 kg små ny kartofler, 600 g torsk, 1 dåse cherrytomater, smør, 1 dl vermouth, 1 dl piskefløde, ½ potte basilikum

  1. Kog kartoflerne til de er møre i letsaltet vand.
  2. Imens kartoflerne koger laves resten.
  3. Kom tomater, vermouth og fløde i en bred gryde eller ­sauterpande, og lad simre i 5 minutter.
  4. Læg fisken i saucen, og lad simre under låg i 5 minutter indtil gennemkogt.
  5. Smag saucen til med salt og peber, og server retten til de nykogte kartofler.
  6. Drys  (grofthakket) basilikum over.

Retten kan også serveres med ris.

Print denne post Print denne post

Grønsagsfyldt laksefilet

4 skiver laksefilet(á ca. 150 g), 1 tsk. flagesalt, 1 gulerod, 1 persillerod, 1/2 porre, den grønne del, 50 g smør,
1 tsk. karry, 1 tsk. citronsaft, 1/2 tsk. salt

Tilbehør: nye kogte kartofler, citronbåde og grøn salat

  1. Sæt ovnen på 225°.
  2. Skær et snit på langs ad laksefiletstykkerne, og læg dem i et ovnfast fad. Drys med salt.
  3. Skræl gulerod og persillerod og hak det fint. Rens porren, og hak den fint.
  4. Rør smøret blødt med karry, citronsaft og salt, og bland derefter grønsagerne deri.
  5. Fyld grønsagssmøret i revnerne i laksen. Sæt laksen midt i ovnen ca. 15 minutter.  Serveres straks.

Print denne post Print denne post

Middelaldercentret Sundkøbing ved Nykøbing F

Tirsdag havde vi sat gode venner i stævne ved Middelaldercentret / Købstaden Sundkøping ved Nykøbing F Det var jo fantastisk vejr og humøret var godt, hvilket jo er gode forudsætninger for en vellykket tur.

Middelaldercenteret

Vi traskede rundt i det man nærmest kan kalde et levende museum, og det bliver mere og mere fuldendt for hvert år der går. De mennesker ,der vælger at bebo Sundkøbing tager deres “opgave” yderst seriøst, og gør sig store anstrengelser for at højne kvaliteten og udbreder spændende viden omkring det at leve i middelalderen. Man hilser hverandre med “Guds Fred” og de er alle meget imødekommende.

Vi mødte bl.a. en dejlig kone der solgte brød på markedet, hun var yderst forundret over vores påklædning, pigerne viste ben i sommergevanterne, kvinderne havde udslået og blottet hår, vores klæder var i nogle dyre indfarvninger og ikke mindst var der huller i vores sko/sandaler…

Middelaldercenteret

Vi mødte også skrædderens hustru og lille søn i korrekt påklædning, den kære lille dreng havde desværre ondt for tænder og var derfor ikke var så selskabelig. Søvnen ikke rigtig indfandt sig ordentligt om natten hos den lille fyr og det kan jo gøre jo enhver pirrelig om dagen…ikke underligt at selskabeligheden lå på et  meget lille sted…det er såmænd hårdt arbejde at være en del af et levende museum.

Middelaldercenteret

Sundkøbings rigeste borgere var købmandens, hans hus var smukt rødmalet og ii flere etager, og der var væsentligt mere pragt over indretningen ift de jævne folks boliger, højere til loftet… og rigtigt glas i nogle af vinduerne.

Middelaldercenteret

Vi fik lov til at besøge grovkøbmandens hustru og familie, da de skulle til at bage pandebrød på ildstedet. Dér fik vi en snak om bedekæder, deres blyindfattede vinduer (som var dyre, men grovkøbmanden var også forholdsmæssig rig), hvad man spiste dengang og at alle i familien sov i det samme rum !!, det var alligevel lidt underligt for børnene at forstå

Middelaldercenteret

Middelaldercenteret

Middelaldercenteret

Hos væveren så vi store væve og stoffer til tøj og møbler og til vores børns store overraskelse hørte vi også og at næsten alle middelalderkvinder oplevede at have både børn på jorden og børn i himlen…vores børn havde meget svært ved at forstå, at så mange børn døde dengang… faktisk godt halvdelen af alle børn døde, mener jeg, at hun fortalte.

Middelaldercenteret

Middelaldercenteret

Vi fik set bliderne blive affyret, Alexander, vores mindste, nåede da lige at blive væk i mylderet efter blideskuddene, men han blev da heldigvis fundet inden tårerne nåede frem på kinderne, de var dog godt på vej, han havde nemlig opdaget at han var blevet væk…stakkels lille fyr.

Middelaldercenteret

Vi spiste noget lækker koldrøget laks (vist nok fra eget røgeri) til frokost, det kan anbefales. Næste gang vi besøger Sundkøbing skal vi helt sikkert ind og spise på deres 1300-tals gæstgiveri Den Gyldne Svane, de “lover ” at man hos dem kan smage på Middelalderen, ved at prøve deres lækre og tidskorrekte retter, der alle skulle være tilberedt efter middelalderlige metoder.

Sikke en dejlig dag.

Så går vi ind i sommerferiens sidste uge…

Aften på stranden

…og denne skal nydes i mormor og morfars dejlige sommerhus “Skålbo” på Marielyst. Vi fik nøglen allerede i går, en dag før forventet, så måtte vi naturligvis køre derned lige så snart der var pakket færdig. Kl. 21.30 pakkede vi ud, ungerne var vildt glade, det tegner til at blive en dejlig uge.