Efterårsmad….

Har brugt nogle timer i min “mor og Valdemar er alene hjemme”-weekend på at se et par  chick-flick film og udvalgt en brøkdel af mine opskriftsudklip fra ugebladene og lagt dem ind på www.somes.dk, så der er nye retter til vores madplaner 🙂

Se f.eks.

Kylling i rødvin med kartoffel-jordskok-mos

Langtidsstegt lammekølle i tagine ( eller stegeso )

Stegte risnudler med tigerrejer

Honning-ingefærkrydret svinebryst med kålsalat

Ossobuco med Gremolata

Løgsuppe med gratinerede ostebrød

Kartoffel-karry-kokossuppe

Kyllingesuppe med porrer

Stegte risnudler med kylling

Cidergryde

Nudler med kylling

Kinesisk kylling med citron

Indiske frikadeller

Lynstegt kylling med sesam og ingefær

Stort madbrød

Grissini

Grove breadsticks

…..og der er mange flere, men de kommer senere 🙂

Stegte risnudler med tigerrejer

200 g risnudler, 5 forårsløg, 2 spsk olie, 300 g broccolibuketter, 2 fed finthakket hvidløg, 3 æg, 300 g forkogte optøede tigerrejer uden skal men med halestykke, 2 spsk fishsauce eller soyasauce, 2 spsk limesaft, 1 tsk sukker, 1 tsk friskhakket rød chili eller sambal oelek, 50 g hakkede peanuts

Pynt: evt med friskhakket rød chili og frisk koriander

  1. Kog nudlerne efter anvisningen på pakken, og dryp dem godt af i en sigte.
  2. Rens og snit forårsløgene i tynde skiver.
  3. Varm olien op og steg forårsløg, broccoli, og hvidløg kort.
  4. Tilsæt æg og steg dem med i ca. 1 minut mens der konstant røres rundt.
  5. Tilsæt nu rejer, nudler, fishsauce/soya, chili, limesaft, og halvdelen af peanutsene.
  6. Steg i ca. 3-4 minutter, mens retten vendes rundt.
  7. Hæld retten på et fad og pynt med resten af peanutsene, og  evt. med  koriander og snittet frisk chili.

Print denne post Print denne post

Lynstegt kylling med sesam og ingefær

500 g kyllingefilet, 250 g broccoli, 2 gulerødder, 1 rød peber, 2 spsk olie, 1 dl vand, 2 spsk soya, 1 spsk friskrevet ingefær, 1 spsk maizena, 2 spsk sesamfrø, evt 1 tsk frisksnittet chili

Tilbehør: Ris kogt efter anvisningen på pakken.

  1. Skær kyllingefilleterne i strimler, og del broccolien i buketter.
  2. Skær gulerødderne i tynde stænger, rens peberfrugten og skær den i strimler.
  3. Varm olien op og steg kyllingestrimlerne gyldne.
  4. Tilsæt grønsagerne og steg i ca 3 minutter.
  5. Rør vand, soya, ingefær og maizena sammen og hælde det ved.
  6. Kog retten igennem i ca. 4-5 minutter og anret i et fad.
  7. Drys med sesamfrø og evt chilien. Server med nykogt ris.

Print denne post Print denne post

Indiske frikadeller

Frikadeller: 500 g hakket oksekød 10-12%. 1 hakket løg, 2 fed presset hvidløg, 1 tsk gurkemeje, ½ tsk stødt chili, ½ tsk stødt koriander, 1 tsk stødt spidskommen (ristet på et tør pande og stødt i en morter), 1 spsk friskrevet ingefær, 1½ tsk salt, peber, 1 æg, oliemargarine til stegning

Til pynt: 1 rødløg og 1 limefrugt

Tilbehør: Basmatiris kogt efter anvisningen  på pakken og en salat af små blomkålsbuketter, agurketern, lidt olie og sesamfrø

Frikadeller:

  1. Rør alle ingredienserne sammen.
  2. Form små frikadeller af farsen og steg dem i oliemargarine.
  3. Læg frikadellerne på et fad og pynt med løgringe og limebåde.

Server med ris og blomkålssalat.

Print denne post Print denne post

Grove breadstiks (ca. 40 stk)

1½ dl yoghurt naturel, 1½ dl vand, 1½ tsk salt, 25 g gær, ca 300 g grahamsmel, mel til formn ing, sorte sesamfrø eller nigellafrø

  1. Rør yoghurt, vand, salt, og gær sammen, Tilsæt mel og rør dejen sammen. Lad dejen hæve i ca 30 minutter.
  2. Drys bord og dej med mel og klap dejen ud i en firkant, ca. 1 cm tyk. drys dejen med de ønskede frø og rul efter med kagerullen,  Skær dejen i 1 cm´s strimler og læg dm forsigtigt og enkeltvis over på bagepapir
  3. .Lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til 210 °.
  4. Bag i 7-8 minutter eller til de har fået lidt farve.
  5. Dæmp varmen til 100 grader og lad dem stå til de er helt gennemtørre.

Print denne post Print denne post

Kinesisk kylling med citron

500 g kyllingebryst skåret i lange strimler, 1 æggehvide, 1 spsk maizena, 1 tsk sesamolie (kan udelades), 1 spsk olie

Sauce: 3 dl boullion, 2 spsk citronsaft, 2 tsk sukker, 1 spsk soya, 1 fed finthakket hvidløg, 1 tsk knust tørret chili, 4 gulerødder, 200 g sukkerærter, 2 tsk sesamolie(kan udelades), vt lidt maicena udrørt i lidt vand til jævning, 5 forårsløg

Tilbehør: Brune basmatiris kogt efter anvisningen på pakken

  1. Kom kyllingestrimlerne i en skål med maizena, hvider og sesamolie, lad det trække 10 minutter.
  2. Varm 1 spsk olie op og steg kyllingestrimlerne til de er gyldne.

Sauce:

  1. Kom boullion, citronsaft, sukker, soya, hvidløg og chili i en gryde og bring det i kog.
  2. Tilsæt gulerødder i stænger og snittede sukkerærter. Kog op, tilsæt kyllingestrimlerne og kog i ca 3-4 minutter. smag til med ekstra soya.
  3. Jævn evt med maizena i en smule vand og dryp med sesamoli. Pynt med fintsnittede forårsløg og server straks med de nykogte ris.

Print denne post Print denne post

Nudler med kylling

250 g fuldkornsnudler, 500 g kyllingefilet, 2 spsk olie, 1 fed hakket hvidløg, 1.2 tsk hakket chili, ½ dl Soya, 1 dl teriyakisauce, 500 g små broccolibuketter, 2 dl boullion, 3-5 forårsløg, 3 spsk cashewnødder

Tilbehør halve cherrytomater i evt. både i rød og gul

  1. Kog nudlerne efter anvisningen på pakken, og afdryp dem i en sigte efterfølgende.
  2. Skær kødet i 1 cm´s tykke skiver på tværs. Steg kødet i olie til det er gyldent.
  3. Tilsæt soya, chili, hvidløg, teriyakisauce, broccolibuketter og boullion ved.
  4. Kog det sammen i 3-4 minutter.
  5. Vend nudlerne i og pynt med de snittede forårsløg og cashewnødderne.
Print denne post Print denne post

 

Cidergryde, 6 pers

½ nakkekam afpudset for fedt, 5 dl æblecider, ½ tsk tørret timian, 1 tsk salt, peber, 1 laurbærblad, 1 spsk hakket persille, 4 kartofler, 4 løg, 2 persillerødder, 4 gulerødder

Tilbehør: grovflutes eller ristet rugbrød og sennep

  1. Kom kødet i skål eller tæt pose, tilsæt cider, timian, salt, peber, laurbær og persille.
  2. Lad kødet marinere i køleskab natten over.
  3. Skræl kartofler, løg, gulerødder og persillerødder, og skær dem i skiver.
  4. Læg kartofler, løgskiver, persillerodsskiver og gulerodsskiver lagvis i en gryde.
  5. Kom kød og marinade ved.
  6. Kog retten op og lad den simre ca 1 time under tætsluttende låg.

Print denne post Print denne post