75 g smør, 1½ dl mælk, 25 g gær, 1 tsk sukker, ¼ tsk safrantråde (ca. ¼ gram), kan erstattes med ½ tsk stødt gurkemeje, 1 æg, ½ tsk groft salt, 400 g hvedemel
Pensling: sammenpisket æg
Pynt: korender eller rosiner
- Smelt smørret og tilsæt mælken.
- Hæld blandingen over i en skål og rør gæren ud deri.
- Stød sukker og safrantråde i en morter. Rør “safransukkeret” i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (gem lidt mel).
- Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen og stil dejen til hævning i ca. ½ time et lunt sted.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
- Del dejen i 12-15 stykker. Form luciabrødene, tril enten stykkerne til fingertykke pølser, der formes til S´er. Eller del stykkerne af dej i hver 3 dele og tril dem til 13 cm lange pølser. Form pølserne til figurer, kryds de 3 13 cm lange dejpølser og lav krøller på enderne.
- Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og efterhæv i ca. 15 min.
- Pensl brødene med æg, pynt med korender/rosiner og bag luciabrødene midt i ovnen i ca. 12 minutter ved 225°.
Server evt. luciabrødene med koldt smør.