2 ds. sortebønner, 4 dl vand, 25 g gær, 2 spsk mørk sirup, 2 spsk olivenolie, 1½ spsk salt, 60 g havregryn, 480 g mel, 2 spsk sesamfrø
Dræn bønnerne, skyl dem i en sigte, og lad dem dryppe af.
Blend derefter bønnerne og vand til en fin puré med stavblener eller i en alm blender.
Smuldr gæren i en stor skål, hæld bønnevandet over, og rør godt rundt, til gæren er opløst.
Rør sirup, olie, salt, havregryn og mel i dejen.
Ælt det godt sammen til en lidt klistret dej.
Dæk skålen med film, og lad den hæve på køl i ca 12 timer.
Brug 2 skeer til at forme 12 boller – læg bollerne på bagepapir på en bageplade
lad bollerne hæve yderligere 45 minutter ved stuetemperatur
tænd ovnen på 225 grader
Drys bollerne med lidt sesamfrø på toppen, og bag den i den varme ovni ca 20 minutter, til de er gennembagte (det skal lyde hult . når man banker bollerne under bunden)
2 ds tun i olie, 1 dl cremefraiche 18%, 3 spsk mayonnaise, saft og skal af ½ citron, 1 bundt koriander, 1 lille løg, flagesalt og friskkværnet peber, 4 avocado, saften af ½ citron (resten), 1 bakke spirer, 2 tsk nigella/sorte sesamfrø, 4- skiver surdejsbrød (afh. af str.)
Afdryp tunen og kom den i en skål
Findel med en gaffel og rør med cremefraiche, mayonnaise, citronsaft og-skal
Hak koriander og pil og hak løget fint
Vend koriander og løg i tunsalaten, og smag til med salt og peber
Rist brødskiverne på begge sider
Halver avocadoerne, fjern stenene og dryp citron over
Top avocadoerne med tunsalat og spirer
Drys med sesamfrø/nigella og krydr med salt og peber