Uge 40, 2015

Mandag: Alexander til Spejder og Victoria til Japansk – en rigtig mandag hvor madplanen var en kende forsinket – vi ender med

Hotdogs

Tirsdag: Farmor byder på lækker Flæskesteg

Flæskesteg med brunede og hvide kartofler, rødkål, sauce, ribsgele og franske kartofler

Onsdag: Alexander til svømning

Risengrød med kanelsukker og smørklat / kold mad

Torsdag: 1/10

Kyllingeinderfilet  som erstatning for kødet i denne opskrift Mørbrad med bønnespirer, squash og karry

Fredag: Victoria til klaver og Japansk Kultur, Alexander til Diskofødselsdag ved en klassekammerat

Hjemmelavede pizzaer

Lørdag: Vi skal hjælpe morfar med at lave og spise

Gammeldags oksesteg i Römertopf med Grov kartoffelmos

Søndag: Have affald og begynde at tømme ud i hobbyrummet

Kylling i karry med ristaffel

OssoBuco (4-6 personer)

6 skiver skank fra kalv eller ung-okse. mel, salt, peber, 3 spsk olivenolie, 1 lille løg, 2 gulerødder, 150 g rodselleri, 2 dl hvidvin, 1 ds. flåede hakkede tomater, 1 fed hakket hvidløg, 2 spsk  hakket persille,

Pynt: revet citronskal

  1. Snit kødskiverne i kanten og vend dem i mel med salt og peber.
  2. Brun kødet i olien og tag det derefter op.
  3. Hak løget, og svits det i gryden sammen med finthakket gulerod og selleri.
  4. Tilsæt vin og lad det dampe lidt af, inden tomater, hvidløg, salt og peber tilsættes.
  5. Kog op, og læg kødet i. Lad retten simre under låg i ca. 5 kvarter,
  6. Tilsæt persille og lad det koge med de sidste 5 minutter.
  7. Smag til med salt og peber.

Pynt retten med revet citronskal

Server med Grov kartoffelmos

Print denne post Print denne post

Blommemarmelade med vanille

Efter en dejlig tur Til Aversi, hvor vi blandt andet fik dejlige sveskeblommer med hjem, måtte vi lige lave denne marmelade

750 kg blommer,3/4 dl vand, 375 g sukker, 1 vanillestang, Atamon

  1. Skær blommerne i tynde både og fjern stenene.
  2. Kom blommerne i en stor gryde sammen med vand og sukker og bring det i kog.
  3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vanilje-korn og -stang i gryden med blommer.
  4. Lad frugten koge ved svag varme i ca. 30 minutter, eller til den bliver tyk. Denne marmelade skal dog ikke være for tyk og frugten skal ikke være kogt helt ud.
  5. Skold og skyld f.eks. adskillige små konserveringsglas i Atamon.
  6. Hæld marmeladen på de klargjorte glas og luk til med det samme.
Print denne post Print denne post

Æbleflæsk (Camilla Plum)

Denne opskrift på æbleflæsk har jeg fundet i Camilla Plum´s bog “JUL” – og den er bare SÅ god

400 g fersk flæsk, 400 g røget flæsk, 4 store løg, 1½ kg spiseæbler, 1 stor dusk Timian, 3 knuste enebær, salt peber og rørsukker

  1. Mindst 6 timer før, men gerne dagen før, drysser man det ferske flæsk med 2 spsk groft salt og gnider det ind i kødet. Læg det i et fad i køleskabet.
  2. Når det skalk være, tørrer man flæsket af for salt igen og lægger begge slags flæsk tæt på en rist over en bradepande.
  3. Steg ved 175 grader, til flæsket er sprødt uden at være branket, det tager mellem 35 og 45 minutter afhængig af ovn (varmluft, konventionel).
  4. Undervejs hælder man det fedt fra, der danner sig i bradepanden.
  5. Mens flæsket steger, skærer man løg og æbler med skræl i både.
  6. Først steger man løgene ved ikke for stærk varme i flæskefedtet fra bradepanden, til de er brunede og møre.
  7. Tag dem op og steg så æblerne med de små blade fra timianen og enebær i resten af fedtet.
  8. Steg ved rask varme til de begynder at blive møre.
  9. Drys så med 3-4 spsk rørsukker pr kg æbler, skru ned for varmen og lad dem stå og karamellisere stille og roligt.
  10. Æblerne skal blive klare og møre, men de skal ikke koge ud, tricket er at bruge spiseæbler, ikke madæbler som har for lavt sukkerindhold og moser alt for let ud. Coxorange er måske de allerbedste.
  11. Spis alt det guddommelige snask med masser af rugbrød.

Bemærk: Hvis man ikke har tid kan man undlade langtidssaltning af flæsket. Dette vil spare ca. 6 timers forberedelse.

Print denne post Print denne post

Kandiserede æbler

5 små røde æbler, 3 dl sukker, 1½ dl vand, ½ tsk. Eddike, rød frugtfarve
5 blomsterpinde eller ispinde af ubehandlet træ, Bagepapir
  1. Fjern stilk og blomst fra æblerne.
  2. Vask og tør æblerne. Sæt dem godt fast på hver sin blomsterpind.
  3. Hæld vand og sukker i en gryde og varm op.
  4. Rør rundt af og til og vent til blandingen bliver flydende
  5. Tilsæt eddiken og frugtfarve,
  6. Lad massen stå på svag varme til den begynder at jævne.
  7. Dyp skaftet på en træske ned i blandingen og derefter i koldt vand. Massen er klar hvis den bliver hård under det kolde vand
  8. Dyp æblerne i massen og sørg for, at hele æblet dækkes.
  9. Stil de kandiserede æbler på et stykke smurt smørrebrødspapir og lad dem stå her til sukkerskallen er stivnet.
Print denne post Print denne post

Mørdej

(4 portioner) man kan sagtens forberede denne dej , dele den i 4 og  fryse resten ned i flade pakker

Mørdej: 500 g mel, 350 g smør, 180 g sukker, 2 æg

  1. Smuldr mel og smør med fingerspidserne til det ligner revet ost.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt hurtigt dejen sammen.
  3. Pak dejen i 4 flade pakker og lad dem hvile i mindst 1 time på køl, førend de bruges.
  4. Tag mørdejen fra køl, ælt dejen let og læg den ud i en tærteform på 18-20 cm.
  5. Pas på der ikke er luft mellem dej og form. skær kanten ren.
  6. Bag ENTEN tærten ved 175 grader i ca. 20 minutter, hvis den skal fyldes med kolde cremer eller lignende ELLER Tilføj bage-egnet  fyld, og bag tærten ved 175 grader i ca. 40 minutter,
  7. Lad tærten afkøle før den fyldes/pyntes.
Print denne post Print denne post

Æblemuffins

Knas:  40 g smør,  1 dl Special K,  1/2 dl hvedemel, 1/2 dl Rørsukker

Dej:  4 1/4 dl hvedemel,  2 dl  Flormelis,  2 tsk. bagepulver,  1 æg,
1 3/4 dl mælk,  1/2 dl olie

Fyld: 2 æbler, Stødt kanel

  1.  Hak ingredienserne til knas-blandingen sammen.
  2. Skræl, halver og udkern æblerne, og skær dem i tynde både, som dyppes i stødt kanel.
  3. Rør alle ingredienserne til dejen sammen.
  4. Hæld dejen i muffinsforme.
  5. Stik de kaneldyppede æblebåde ned i dejen.
  6. Drys lidt knas på.
  7. Bages midt i ovnen i 15 minutter ved 200 °C.
Print denne post Print denne post

Sprøde tortillasandwich med laks

Spidsskålssalat: 1 lille spidskål, 1 tsk salt, 1 tsk sukker, 2 spsk olivenolie, 1 spsk vineddike, 2 tsk sennep, 1 tsk flydende honning

Øvrigt tilbehør: ½ bundt grønne asparges, 1 agurk, 1 lille potte basilikum, ca. 400 g varmrøget laks, 4 fuldkornstortillas, 100 g revet ost

Spidskålssalat:

  1. Fjern de yderste blade og stokken fra kålen
  2. Drys med salt og sukker og kram den godt
  3. Rør olie med eddike, sennep og honning og vend dressingen i kålsalaten

Forbered grønsagerne:

  1. Knæk den nederste træede del af aspargesene og damp dem i 2 minutter i letsaltet vand
  2. Afkøl og afdryp aspargesene, før de skære i snitter
  3. Skør agurken i små tern
  4. Hak basilikum
  5. Vend basilikum, asparges og agurk sammen

Laks:

  1. Fjern skindet fra laksen og del den i flager

Forbered tortillas:

  1. Fordel tortillaerne på bageplader med bagepapir.
  2. Drys med ost og lun dem i ovnen ved 175 grader i ca.8 minutter til osten lige netop er smeltet
  3. Fordel spidskålssalat og laks på den ene halvdel af tortillaerne fold dem sammen
  4. Skær tortillaerne over og server
Print denne post Print denne post