Kardemommesneklumper (ca. 40 stk)

Opskrift fundet i “Jul” af Camilla Plum

Smager bedst de første 3-4 dage efter bagningen

350 g smør, 500 g mel, 220 g flormelis, 1/2 tsk groft salt, fintrevet skal af 2 økologiske citroner, 1 1/2 spsk friskstødt kardemomme

Desuden 100 g flormelis til trilning

  1. Kog smørret, til det er smeltet og nøddebrunt, men heller ikke mere. Lad det stå, væk fra varmen, mens de øvrige ingredienser blandes i en skål.
  2. Hæld smørret uden bundfaldet i skålen og bland med en ske til det er jævnt. Det ligner overhovedet ikke en dej, men nærmere en mislykkedes opbagning. Men det er som det skal være 🙂
  3. Kagerne formes til uregelmæssige klumper ved at tage en spiseskefuld op i håndfladen og klemme sammen. Det er vigtigt de er lidt uregelmæssige og knoklede, ikke runde.
  4. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 ° i 10 minutter.
  5. Køl kagerne af og tril dem derefter i flormelis, til de ligner små snebolde.

Print denne post Print denne post

Chokoladekarameller

Opskrift fundet i “Jul” af Camilla Plum

125 g sukker, 125 g honning, 125 g mørk chokolade 70%, 125 g smør

Kom det hele i en tykbundet gryde, og kog det langsomt sammen, til chokoladen er smeltet. Skru op for varmen og rør rundt, indtil karamelmassen når 115 grader på sukkertermometeret, eller til en lille del af massen kan formes til en blød kugle, så er den klar. Hæld karamelmassen i en smørsmurt form og lad den afkøle lidt. Når den er kølet lidt af, skærer man massen ud til karameller, og lader dem derefter køle helt af. Karamellerne er bløde, seje og lidt klistrede, så det er en god ide at pakke dem enkeltvis i vokset papir.

Print denne post Print denne post

Brændte mandler

Opskrift set i “Jul” af Camilla Plum

2 dl vand, 2 dl usmuttede mandler, 2 dl sukker, 1 knivspids salt, evt 1 knivspids kardemomme eller kanel

Kom det hele i en tykbundet gryde, og sæt den over kraftig varme. Lad det koge under sporadisk omrøring, til det tykner. Fra da af skal man røre nonstop. Rør, til sukkeret bliver tørt, lyserødbrunt, lavaagtigt og hænger fast på mandlerne. Hæld dem straks ud på en plade, der tåler varme, og skil dem ad med to gafler. Køl af og spis 🙂 De holder sig sprøde i en tæt dåse.

Hvis det mod forventning går galt, får man bare en portion god krokant, som også smager godt eks. til is.

Print denne post Print denne post

Brødrene Vinters pebernødder

En opskrift fra Ruslands land….. uden de sædvanlige julekrydderier…..kommet mig i hænde fra en forælder i Victorias klasse

250 g mel, 90 g smør, 200 g sukker, 2 æg, ½ tsk bagepulver, revet skal af 1 økologisk citron,  saften af 1 citron (efter smag)

  1. Mel, smør, sukker og bagepulver smuldres sammen.
  2. Æg og citron æltes i.
  3. Form små pebernødder og bag dem til de er lysebrune ved 180-200 °.

Print denne post Print denne post

Uge 48, 2013

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag:

Rest pizza og masser af grønsager

Tirsdag:

Æggekage i ovn med små pølser, bacon, ovnstegte tomater og godt brød fra bageren

Onsdag: spejder, sen arbejdsdag og også en tur ud og finde ny kjole til julefrokosten …. vi laver nok bare pizzasnegle men andre kan lave

Rødvinskogt mørbrad med ris og broccoli/blomkål

Torsdag: Husbonden drager til Aalborg helt til lørdag 🙁

Kalkunpande med ristaffel

Fredag: Begge forældre til julefrokost på deres job. Valdemar passes på hjemadressen af farmor  – de store overnatter ved venner

Tortillas/tacoskaller med oksekødsfyld og hurtig guacamole

Lørdag: Forberedelse til næste weekends julekomsammen

Osso Buco med gremolata

Søndag: 1 søndag i advent, Tysklandstur fra morgenstunden med morfar, måske mormor, morfar og moster til gløgg og æbleskiver om eftermiddagen. Derudover endnu mere forberedelse til næste weekends julekomsammen

Hapsdogs og masser af grønt


Uge 47, 2013

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag:

Glaseret skinke med aspargessauce, hvide kartofler, og dampet grønt

Tirsdag:

Bankekød med  Grov kartoffelmos

Onsdag:

Rest af glaseret skinke med Flødekartofler , en grøn salat og måske flutes

Torsdag: Julefest i Victorias klasse 5.C – vi medbringer nok ostebord med forskellige oste, peberfrugt og frugt – andre kunne

Foccacia og grønt i stave

Fredag:

noget med ris – ved ikke helt hvad endnu

Lørdag: Sommerferieafslutning med morfar

Oksemørbrad med cognacsauce, ovnkartofler og franske ærter (ærter, små glaserede løg og bacon)

Søndag:

Vagabondens Livret

Uge 46, 2013

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag:

Æggekage i ovn med ovnbagte tomater, lækkert brød fra bageren,små lækre pølser og bacon

Tirsdag:

Kyllingefrikadeller med gulerodssalat og nudler

Onsdag:

Ungarsk Gullasch med Grov kartoffelmos

Torsdag: Diabetes update i KBH når ikke hjem til aftensmaden, børn hos bedsteforældre – men prøv

Conchiglioni med porrer, fløde og parmaskinke

Fredag: Gode venner til mad 🙂

Langtidsstegt lammekølle i tagine ( eller stegeso ) og til dessert ?

Lørdag: En tur til Aversi til frokost og senere Filmaften med en god ven

Forloren hare med halve bagte kartofler, sødt og surt og til filmen  ?

Søndag: muligvis en tur på Nationalmuseet med børnene

Kylling i hvidvin