Brydebrød med rug (ca. 16 stykker)

Fundet i SpiseLiv ( et tillæg til Boligliv 10/2014)

1 dl kogende vand, 3 dl vand, 2 dl kærnemælk, 50 g gær, 1 spsk salt,  2 spsk sirup, 2 spsk rapsolie, 300 g groft rugmel, 80 g havregryn, ca 400 g hvedemel, lidt kærnemælk til pensling, kornflager/hørfrø/sesamfrø til pynt

  1. Kom kogende vand, koldt vand og kærnemælk i en skål.
  2. Opløs gæren heri, og tilsæt salt, sirup og rapsolie.
  3. Rør rugmel og havregryn i dejen, og ælt den derefter med hvedemelet. Dejen skal stadig være lidt fugtig.
  4. Vælt dejen ud på en bageplade med bagepapir. Bred den ud med håndfladen til en firkant på ca 25×40 cm.
  5. Rids med en skarp kniv, så der kommer 16 felter.
  6. Pensl med kærnemælk, og drys med kornflager, hørfrø og sesamfrø.
  7. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 45 minutter.
  8. Tænd ovnen på 175 grader.
  9. Bag brødet i midten af den varme ovn i ca. 30 minutter.
Print denne post Print denne post

Græske lammefrikadeller med couscous og hummus

Fra et af mine Magasinet Mad blade 09/2013

Lammefrikadeller: 125 g couscous, 2½ dl kogende grøntsagsboullion, 600 g hakket lammekød, 1 citron – usprøjtet, 2 spsk. finthakket frisk rosmarin, salt og friskkværnet peber, 150 g fetaost, 3 spsk. vindruekerneolie til stegning

Hummus: 1 ds. kikærter, 2 limefrugter – usprøjtede, 1 fed hvidløg, 1 tsk spidskommen, 1 spsk tahin, 6-8 spsk olivenolie

Til servering: 8 små tomater, fx daddeltomater, 250 g frisk babyspinat, 4 store fladbrød, 1 lille bundt mynte

Lammefrikadeller:

  1. Hæld couscoussen i en skål.
  2. Hæld den kogende bouillon over, og dækskålen med husholdningsfilm.
  3. Lad det trække i 10 minutter.
  4. Rør grundigt i couscoussen med en gaffel, så kornene løsner sig.
  5. Rør det hakkede lammekød sammen med couscoussen.
  6. Riv skallen af citronen fint, og rør det i lammekødet sammen med finthakket rosmarin, salt og peber.
  7. Smuldr fetaosten, og rør den i farsen.
  8. Form farsen til ca. 25 små, flade frikadeller.
  9. Opvarm olien på en slip let-pande, og steg lammefrikadellerne ved jævn varme i 4-5 minutter på hver side.

 

  1. Skyl tomaterne, og skær dem i både. Skyl og tør babyspinaten.
  2. Smør fladbrødene med et godt lag hummus, og fyld dem med lammefrikadeller, tomater, babyspinat og frisk mynte.
  3. Servér straks.
Print denne post Print denne post

 

Helstegt kylling og rissalat med bønner og artiskokhjerter

Fundet i et af mine Magasinet Mad 09/2013

Kylling: 1 kylling, ca. 1.500 g, salt og friskkværnet peber, 2 citroner – usprøjtede, 2 fed hvidløg, 1 rød chili,
2 spsk. tørret oregano, 2-3 spsk. olivenolie, 2 dl hvidvin
Rissalat: 400 g risblanding med vilde ris, 250 g grønne bønner, 1 dåse artiskokhjerter
1 potte basilikum

Kylling:

  1. Tænd ovnen på 200°.
  2. Rens kyllingen, og læg den i en bradepande med brystet opad. Krydr med salt og peber.
  3. Pres saften af 1 citron udover.
  4. Skær den anden citron i skiver, skær hvidløg og chili i tynde skiver, og fordel dem oven på kyllingen.
  5. Krydr med oregano, og hæld olivenolie og hvidvin over kyllingen.
  6. Steg kyllingen i ovnen i ca. 40 minutter, til den er gylden og gennemstegt.
  7. Når du stikker med en gaffel på det tykkeste sted, skal kødsaften være klar, ikke rødlig.

Rissalat:

  1. Kog risene efter pakkens anvisning.
  2. Nip og skyl bønnerne. Lad dem dampe sammen med risene i gryden i de sidste 5 minutter af risenes kogetid.
  3. Hæld vandet fra gryden, og hold ris og bønner varme.
  4. Lad artiskokhjerterne dryppe af, skær dem i kvarter, og vend dem med grofthakket basilikum, ris og bønner.
  5. Servér straks som tilbehør til kyllingen.
Print denne post Print denne post

Frisk pasta med parmaskinke og ostesauce

Fundet i et af mine Magasinet Mad 09/2013

6 skiver parmaskinke, 250 g små tomater, 100 g rucola, 500 g frisk pasta. 40 g ristede pinjekerner

 

Ostesauce: 25 g smør, 3 spsk. hvedemel, 5 dl mælk, 1 knivspids revet muskatnød, 1 nip cayennepeber, salt og friskkværnet peber, 50 g cheddarost, 50 g Primadonna-ost

 

Ostesauce:
  1. Smelt smørret i en gryde ved middel varme. Tilsæt mel, og rør konstant, til blandingen samler sig.
  2. Skru ned til svag varme, og rør mælken i lidt ad gangen. Rør hele tiden.
  3. Smag til med muskatnød, Cayennepeber, salt og peber.
  4. Riv de 2 slags ost, og rør dem i saucen, til de smelter.
  5. Hold saucen varm.
Øvrigt:
  1. Tænd ovnen på 200º. Læg parmaskinken på en bageplade med bagepapir, og rist den i ovnen i ca. 5 minutter.
  2. Skyl tomaterne, og skær dem i kvarter. Skyl og tør rucolaen.
  3. Kog pastaen. Hæld pastaen over i en sigte, og lad den dryppe af.
  4. Hæld herefter pastaen tilbage i gryden, og vend den sammen med ostesaucen.
  5. Vend tomater og rucola i, og anret pastaen i en serveringsskål.
  6. Drys med ristede pinjekerner, og top med sprød parmaskinke knust i mindre stykker.
  7. Servér straks.

Uge 5, 2015

604345_old_recipe_card.jpg

Mandag: ½ barns 1. sygedag med Valdemar…..øv…. de store hos farmor efter skole til lektielæsning og hygge med kusine Amalie,  Alle spiser hos farmor til aften (minus mor og Valdemar) Alexander skulle helst nå til Spejder. Hvis alle var hjemme, ville den have stået på

Bankekød med  Grov kartoffelmos

Tirsdag: Victoria til Guitarundervisning, Alexander til svømning

Kold mad (Hjortespegepølse, rullepølse med rå løg og sky, ristet torskerogn med mayo og citron, lun leverpostej med bacon og ristede champignoner ,hjemmelavet tunsalat og makrel i tomat)

Onsdag:

Her fik vi igen kold mad som tirsdag  men prøv i stedet Chilideller med tomatsalsa og ris

Torsdag: Debatmøde omkring medicinering og patientsikkerhed med DSR

Chinese Take-out  men lav for eksempel Bulgur-kalkunret

Fredag: Husbonden skal Disney-hygge med ungerne og jeg skal i biografen med en veninde og på cafe efterfølgende – det bliver fantastisk hyggeligt

Laksefrikadeller med ovnkartofler, dampet grønt og hollandaise

Lørdag: Alexander har Anton på besøg, vi fik også en god ven til mad og hygge

Tortillas/tacoskaller med oksekødsfyld og hurtig guacamole

Søndag:Reste dag mn andre kunne jo bruge eftermiddagen på at lave

En lækker økologisk flæskesteg med “all the Trimmings

Kylling i fad med kartofler, chorizo og oliven

4 kyllingebrystfileter, 250 g tørret chorizopølse, 250 g cherrytomater , 100 g sorte oliven,  10 kviste frisk oregano,  1 citron –  usprøjtet, seranoskinke, 500 g små kartofler,  3 spsk olivenolie salt og friskkværnet peber,lidt olivenolie til fadet

Tilbehør: evt. godt brød

  1. Tænd ovnen på 200º.
  2. Smør et stort ovnfast fad eller en bradepande med olivenolie.
  3. Vikl et par skiver serranoskinke rundt om kyllingefileterne.
  4.  Læg kyllingebrysterne med lidt afstand imellem i bradepanden. Skær chorizopølsen i tykke skiver, og fordel dem i ovnfadet sammen med skyllede cherrytomater, oliven, oreganokviste og citron skåret i både.
  5. Skrub kartoflerne, skær dem i halve, og læg dem i ovnfadet.
  6. Dryp olivenolie over retten, og krydr med salt og peber.
  7. Sæt ovnfadet i den varme ovn, og steg retten i ca. 30-40 minutter, til kartoflerne er møre, og kyllingebrysterne er gennemstegte.

Server evt. brød til.

Print denne post Print denne post

 

Gulerodssuppe med ingefær og græskakerner

Opskrift: Louisa Lorang fra et af mine Magasinet Mad

3 gulerødder, 1 løg, 2 fed hvidløg, 2 cm frisk ingefær, olie til stegning, 1 spsk. stærk karry, 1 dl hvidvin, 8 dl vand (eller grøntsagsbouillon), salt og friskkværnet peber.

Til servering: 2 cm frisk ingefær, 2 spsk. græsk yoghurt 10 %, 2 spsk. ristede græskarkerner, 1 limefrugt, groft brød
  1. Skræl og riv gulerødderne. Pil løg og hvidløg, og hak det fint. Skræl ingefærstykket, og riv det på den fine side af et rivejern.
  2. Steg gulerødder og løg i lidt olie i en gryde i et par minutter. Tilsæt hvidløg, ingefær og karry, og lad det hele varme godt igennem i gryden, uden at det tager farve.
  3. Tilsæt hvidvin og vand (eller grøntsagsbouillon), og lad suppen småkoge under låg i 20 minutter.
  4. Tag gryden fra varmen, og blend suppen jævn og glat med en stavblender direkte i gryden.
  5. Smag til med salt og peber.
Servering:
  1. Skræl ingefærstykket, og skær det i meget tynde strimler.
  2. Anret suppen i varme skåle, og top med yoghurt, græskarkerner og ingefærstrimler.
  3. Servér med limefrugt skåret i både og groft brød.

Tillykke Victoria…..med den nye titel

Så kom dagen hvor vores førstefødte blev teenager…..

Tillykke med de 13 år søde Victoria

Man fatter ikke at det i dag er 13 år siden vi tog en ambulance fra Sct. Bendtsgade til Holbæk sygehus og få timer senere så vi dig for første gang…. Vi synes du var det smukkeste i verden 🙂

Billede af Victoria som helt ny baby

Mit smukke barn

Billede af Victoria nu

Stadig ganske smuk

Gaverne var bl.a. en kogebog for piger, brune oxfordsko, tyggegummi, mascara, pink musemåtte og skriveblok, magneter til skabet og en øjenvippebukker. Og ikke mindst en tur til Kongens København, mere specifikt forbi Mills – den fedeste skaterbutik- Købe nye side-by-sides,

Billede af rulleskøjterne

Hjem igen og så en tur på Running Sushi med farmor, forældre og søskende – det var en god dag