Crumble: 100 g mel, 100 g brun farin, 50 g grovvalsede havregryn, ½ tsk salt, 100 g koldt smør, 75 g valnødder, 100 g mørk chokolade
Karamelliserede pærer: 8 pærer, 25 g smør til stegning, 20 g sukker
Til servering: 6 dl god vanilleis
Karamelliserede pærer:
- Skræl pærerne, fjern kernehusene og skær pærerne i kvarte på langs.
- Smelt smørret på en pande.
- Tilsæt sukker, og rør rundt i 1-2 minutter, til sukkeret er smeltet sammen med smørret.
- Læg pærestykkerne på panden i et lag, og vend dem forsigtigt rundt i smørblandingen.
- Lad dem småstege i 5.10 minutter, til de er næsten møre og let karamelliserede.
- Hæld pærer og resten af smørblandingen i et stort ovnfast fad eller i portionsforme, der kan gå i ovnen.
Crumble:
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Bland mel, farin, havregryn og salt i en skål, og smuldr smørret i melblandingen til en grov crumble.
- Hak valnødder og chokolade groft, og rør det i crumbledejen.
- Fordel crumbledejen oven på pærerne, og bag kagen i ovnen i 20-25 minutter, indtil den er gylden og sprød på toppen.
- Server med en kugle vanilleis til.