Kold forårsærtesuppe med rejer, hvidløgscreame og mousserende vin

(6 personer)

Ingredienser: 7½ g smør, 1½ grofthakkede løg (ca. 112½ g), ⅗ liter grøntsagsbouillon, 375 g frosne ærter, ¾ tsk groft salt, Friskkværnet peber, ¾ moden avocado i mindre stykker (ca. 75 g), 1½ dl creme fraiche, 1½ små knuste fed hvidløg, ⅕ tsk groft salt, Friskkværnet peber, 2¼ dl tør mousserende vin, 225 g optøede, frosne rejer eller afdryppede rejer i lage, Ærter til pynt, 180 g groft brød som tilbehør.

Fremgangsmåde:

  1. Lad smørret blive gyldent i en stor gryde. Svits løgene i ca. 1 min.
  2. Tilsæt bouillon, ærter, salt og peber og bring suppen i kog uden låg. Kog den ved svag varme, stadig uden låg, i ca. 5 min.
  3. Kom avocadoen i et blenderglas sammen med 1/3 af suppen og blend ved hurtigste hastighed i ca. 40 sek.
  4. Blend resten af suppen og hæld det hele sammen i en skål. Stil suppen til afkøling i mindst 4 timer.
  5. Rør imens cremefraiche sammen med hvidløg, salt og peber. Stil cremen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til.
  6. Ved servering rør forsigtigt mousserende hvidvin i suppen og server den i kolde glas eller tallerkner sammen med rejer og hvidløgscreme.
  7. Pynt med ærter og server.

Tips:

  • For hurtigere afkøling kan suppen hældes i flade metalbeholdere og stilles i fryseren i ca. ½ time.
  • Mousserende vin kan erstattes af danskvand med citrus for en alkoholfri version.
Print denne post Print denne post

Stegte Kinesiske Grønne Bønner

Ingredienser: 450 g grønne bønner, 28 g rødløg, 28 g zittauerløg, 1 chili, 4 fed hvidløg, 125 g hakket svinekød, 300 ml olie (til dybstegning), 1 spsk. olie (til lynstegning), 2 spsk. Mirin.

Stir Fry Sauce: 2  spsk. lys sojasauce, 2 spsk. østersauce, 4 tsk. Mirin, 1 teske mørk sojasauce (alternativt 4 spsk. lys soya), 4 tsk. sukker,  1 tsk. salt

Majsstivelsesblanding: 1 tsk. vand, ½ tsk. majsstivelse,

Forbered grøntsagerne:

  1. Trim og halver grønne bønner.
  2. Tør dem af med køkkenrulle.
  3. Skær rødløg og zittauerløg i tynde skiver.
  4. Fjern stilk og kerner fra chilien, og skær den i tynde strimler.
  5. Knus og hak hvidløgsfeddene groft.

Lav saucen:

  1. Bland lys sojasauce, østerssauce, Mirin, mørk sojasauce, sukker og salt i en skål.
  2. Rør vand og majsstivelse sammen i en anden skål

Dybsteg grønne bønner:

  1. Opvarm en wok ved høj varme. Tilsæt olie og opvarm til 150°C.
  2. Dybsteg halvdelen af bønnerne, indtil de bliver rynkede, omkring 2,5 til 3 min.
  3. Dræn og gentag med resten af bønnerne.

Saml retten:

  1. Opvarm den rengjorte wok ved høj varme. Tilsæt 1 spsk. olie.
  2. Steg det hakkede svinekød.
  3. Tilsæt hvidløg, halvdelen af løgene og chilien, og steg indtil det er aromatisk.
  4. Tilsæt bønnerne og steg videre.
  5. Hæld Mirin i og steg kort.
  6. Tilsæt saucen og majsstivelsesblandingen.
  7. Til sidst tilsættes resten af løg og chili, steg kort og sluk for varmen.
  8. Servér med ris
Print denne post Print denne post

Udon peanut nudler

Ingredienser: 1 pakke instant udonnudler (200g), 2 spsk smooth peanutbutter, 1 tsk soyasauce, 2 spsk eddike, 1 spsk brun farin, 1 tsk chiliflager (kan udelades), 1 tsk ingefær, revet, 2 spsk vand, evt. lidt grønt til, fx spinat eller mixsalat, 1 håndfuld peanuts, knuste, lidt purløg, finthakket.

  1. Kog udonnudlerne i en gryde efter anvisningen på pakken.
  2. I mellemtiden forberedes peanutsaucen ved at blande peanutbutter, soyasauce, eddike, brun farin, chiliflager (kan udelades), revet ingefær, og vand i en skål.
  3. Rør godt med et piskeris indtil saucen er glat og cremet.
  4. Dræn nudlerne ved at hælde vandet fra gryden.
  5. Tilsæt saucen og rør godt rundt, indtil nudlerne er dækket af saucen.
  6. Drys topping på af knuste peanuts og finthakket purløg.
  7. Server straks og nyd!
Print denne post Print denne post

Kalkunkødboller med couscoussalat

Kødboller: 500 g hakket kalkunkød, 1½ tsk. chilisauce, 1 æg, 30 g rasp, Salt og peber, 2 spsk. olivenolie til stegning

Couscoussalat: 200 g couscous, 1 spsk. olivenolie, ½ usprøjtet citron, 1 håndfuld, ruspersille, Salt, 1 håndfuld frisk dild, ½ granatæble, 25 g usaltede pistacienødder uden skal

Tahindressing: 2 spsk. tahin, 1½ dl yoghurt naturel 1½%, 1 spsk., citronsaft, 1 tsk. flydende honning, Salt

Tilbehør: Evt. ekstra frisk dild, granatæblekerner og usaltede pistacienødder.

  1. Bland kalkunkød, chilisauce, æg, rasp, salt og peber sammen i en skål.
  2. Form blandingen til små kødboller og steg dem i olivenolie på en pande ved medium varme, indtil de er gyldne og gennemstegte, cirka 10 minutter.
  3. Tilbered couscous som angivet på pakken. Tilsæt olivenolie og den revne skal samt saften fra den halve citron.
  4. Bland couscousen med den finthakkede kruspersille, dild, salt og granatæblekerner.
  5. Hak pistacienødderne groft og vend dem i couscoussalaten.
  6. Rør tahin, yoghurt, citronsaft, honning og lidt salt sammen til dressingen.
  7. Anret couscoussalaten på et serveringsfad, læg kødbollerne ovenpå og dryp med tahindressingen.
  8. Pynt eventuelt med ekstra dild, granatæblekerner og hakket pistacienødder.

Print denne post Print denne post

Ragù (Italiensk Pasta Ragu)

Ragú: 500 g hakket oksekød, 8-12% fedt, 1 stort løg, 3 fed hvidløg, 1 stor ,gulerod, 2 stilke selleri, 2 spsk. olivenolie, 80 g pancetta eller bacon i tern, 1/2 dl tomatpuré, 3 dl rødvin, 1 dåse hakkede tomater (500 g), 3 terninger oksekødsbouillon, 1/2 tsk. salt, Friskkværnet sort peber,

Tilbehør: 400 g pasta, gerne tagliatelle.70 g reven parmesanost eller pecorino-ost

  1. Pil og hak løget og hvidløget fint. Skræl guleroden. Skyl selleristilkene.
  2. Hak det hele fint, og svits grøntsagerne i olie i ca. 10 minutter. Stil til side.
  3. Steg pancettaen sprød i en separat pande.
  4. Tilsæt det hakkede kød på panden, og steg det sammen med pancettaen i 5 minutter.
  5. Tilsæt tomatpuré og de svitsede grøntsager til kødet.
  6. Hæld rødvinen i, og kog saucen ind til det halve.
  7. Tilsæt de hakkede tomater og bouillonterningerne.
  8. Lad saucen simre under låg i 1 time. Rør i saucen en gang imellem. Smag til med salt og peber.
  9. Server ragú-saucen over kogt pasta og top med reven parmesanost eller pecorino-ost.
Print denne post Print denne post

Aspargessalat med ristede mandler

til 4 personer

Aspargessalat:  150 g salte mandler, 2 bundter /ca 500 g grønne asparges, 2.3 avocadoer, 200 g fast feta, 200 g babyspinat,

Dressing: 5 spsk citronsaft, 4 spsk hvidvinseddike, 2 tsk flydende honning, 7 spsk olivenolie, salt og friskkværnet peber

  1. Hak mandlerne groft
  2. Knæk eller skær den nederste ende af aspargesene og kassér endestykkerne
  3. Damp aspargesene i kogende saltet vand i 1 min.
  4. Afdryp godt
  5. Skær avocado i tern
  6. Bryd fetaen groft, eller skær den i tern
  7. Rør en dressing af citron, eddike, honning og olie
  8. Krydr dressingen med salt og peber
  9. Vend forsigtigt asparges, avocado med dressingen
  10. Anret babyspinaten på et fad, top med asparges, avocado, feta og grofthakkede salte mandler
  11. Krydr med salt og peber
  12. Servér straks

[Print_link]

Tomat-linsesuppe med stegt grønt, mynte og yoghurt

Tomat-linsesuppe: 2 løg, 2 fed hvidløg, 1, pastinak, 1 peberfrugt, 200g
tørrede røde linser, 1½ tsk. garam masala, 1 spsk. olivenolie til stegning, 500 g tomatpassata (1 flaske), 3½ dl vand,  salt og friskkværnet peber, ½ tsk., eddike

Stegt grønt: 1 rødløg, 1 fed hvidløg, 1 squash, 1 spsk. olivenolie til stegning, ½ tsk. eddike

Til servering: 4 fladbrød, 2 dl græsk yoghurt 10 %, 1 bundt
frisk mynte

Tomat-linsesuppe:

  1. Pil og løg og hvidløg, og skær begge dele i små tern.
  2. Skræl pastinakken, og riv den groft.
  3. Skyl peberfrugten, og skær den i små tern.
  4. Kog de røde linser i  saltet vand i ca. 15 minutter.
  5. Hæld overskydende vand fra.
  6. Steg løg, hvidløg, pastinak, peberfrugt og garam masala i olie i 3-4 minutter.
  7. Tilsæt kogte linser, tomatpassata og vand, og lad det koge i 15 min.
  8. Smag til med salt, peber, eddike og evt. lidt ekstra garam masala.
  9. Justér evt. konsistensen med lidt ekstra vand eller tomatpassata.

Stegt grønt:

  1. Pil rødløget, og skær det i tynde både.
  2. Pil og hak hvidløget.
  3. Skyl squashen, og skær den i halve skiver.
  4. Steg løg og hvidløg i olie på en pande i 2-3 minutter.
  5. Tilsæt squash, og steg i yderligere 1-2 minutter.
  6. Krydr med salt, peber og eddike.

Servering:

  1. Lun fladbrødene på en tør pande eller i mikroovnen.
  2. Anret tomat-linsesuppen i dybe tallerkner, og top med stegt grønt, yoghurt og mynteblade.
  3. Spis de lune fladbrød til.

Tiramisu-pandekage-lagkage

Pandekager: 100 g smør, 250 g mel, 50 g sukker, 2 tsk vanillesukker, ½ tsk salt, 4 æg, 5 dl sødmælk, smør til stegning

Mascaponecreme: 750 g mascapone, 200 g flødeost naturel, 200 g flormelis, 1½ tls ekspresso kaffepulver, 3 spsk amaretto, 30 g   kakapulver

Pandekager:

  1. Smelt smørret, og lad det kølle let af
  2. Pisk resten af ingredienserne til pandekagedejen sammen , til den er uden klumper
  3. Tilsæt det smeltede smør, og rør til dejen er ensartet
  4. Steg pandekagerne i lidt smør, læg dem på et fad eller en rist til afkøling

Mascaponecreme: 

  1. Pisk mascapone og flødeost luftigt med en elpisker
  2. Tilsæt flormelis, og ekspressopulver, og pisk yderligere, til cremen er ensartet
  3. Smag cremen til med Amaretto

Saml pandekage-lagkagen:

  1. Læg en pandekage på et fad, smør et tyndt lag mascaponecreme på, og sigt en lille smule kakaopulver over
  2. Læg endnu en pandekag ovenpå, og gentag i samme rækkefølge til der ikke er flere pandekager tilbage
  3. Fyld resten af cremen i en sprøjtepose, og sprøjt cremen ud i små rosetter på hele toppen af kagen
  4. Sæt lagkagen på køl i mindst 2 timer og sigt et fint lag kakaopulver over lige inden servering

[Print_link]

Madplaner og opskrifter og chit-chat