Speltsalat med græskar og fennikel

Speltsalat med græskar og fennikel

Fra Hugh Fernley-Whittingstall´s Grøn Hverdagsmad

4 personer

1 butternutgræskar (ca 600 g), 4-5 spsk olivenlie, 2-3 fennikel (gem de fjeragtige toppe), 1 fed hvidløg – finthakket, 50 g valnødder, 200 g skyllet perlespelt eller perlebyg, saften af ½ citron, 20 g parmesan/fast gedeost + til servering1 lille håndfuld  grofthakket persille, havsalt og friskkværnet peber

 1. Varm ovnen op til 190 grader.
 2. Skræl og halver græskarret, fjern kernerne og skær kødet i tern på ca. 1½x1½ cm.
 3. Fordel græskarternene i et ildfast fad, dryp 2 spsk olivenolie over og krydr med salt og peber. Vend rundt, så græskarstykkerne er dækkede og sæt fadet i  ovnen i 15 minutter.
 4. Skær imens hver fennikel i 6-8 trekanter på den lange led.
 5. Når de 15 minutters bagetid er gået, tilsættes fennikel og hvidløg til græskarternene sammen med endnu en spsk olivenolie. Det hele vendes rundt og bages i yderligere 20 minutter, til grønsagerne er bløder og begynder at karamellisere i kanterne.
 6. Drys da valnødder over og bag i yderligere 8-10, så skulle alle grønsagerne være møre og karamelliserede og valnødderne ristede og duftende.
 7. Hvis salaten skal serveres ved rumtemperatur lades grønsagerne afkøle helt. Hvis salaten skal serveres varm, blandes grønsagerne med spelten, straks de kommer ud af ovnen.
 8. Husk at mens grønsagerne er i ovnen, koges spelt eller byg i rigeligt saltet vand, til den er mør, men stadig har nøddeagtigt bid. Det tager 20 minutter med spelt og lidt længere med byg.
 9. Hæld vandet fra og lad spelt/byg afkøle lidt eller helt (hvis det skal serveres ved rumtemperatur).
 10. Vend spelten/byggen med  de bagte grønsager, valnødder og evt. olie fra fadet.
 11. Tilsæt så resten af olivenolien, citronsaft, ost, persille og hakket fennikeltop. Smag til med salt og peber.
 12. Riv et par flagr ost over og server.

Print denne post Print denne post