Fra Hugh Fernley-Whittingstall´s Grøn Hverdagsmad
4 personer
1 butternutgræskar (ca 600 g), 4-5 spsk olivenlie, 2-3 fennikel (gem de fjeragtige toppe), 1 fed hvidløg – finthakket, 50 g valnødder, 200 g skyllet perlespelt eller perlebyg, saften af ½ citron, 20 g parmesan/fast gedeost + til servering1 lille håndfuld grofthakket persille, havsalt og friskkværnet peber
- Varm ovnen op til 190 grader.
- Skræl og halver græskarret, fjern kernerne og skær kødet i tern på ca. 1½x1½ cm.
- Fordel græskarternene i et ildfast fad, dryp 2 spsk olivenolie over og krydr med salt og peber. Vend rundt, så græskarstykkerne er dækkede og sæt fadet i ovnen i 15 minutter.
- Skær imens hver fennikel i 6-8 trekanter på den lange led.
- Når de 15 minutters bagetid er gået, tilsættes fennikel og hvidløg til græskarternene sammen med endnu en spsk olivenolie. Det hele vendes rundt og bages i yderligere 20 minutter, til grønsagerne er bløder og begynder at karamellisere i kanterne.
- Drys da valnødder over og bag i yderligere 8-10, så skulle alle grønsagerne være møre og karamelliserede og valnødderne ristede og duftende.
- Hvis salaten skal serveres ved rumtemperatur lades grønsagerne afkøle helt. Hvis salaten skal serveres varm, blandes grønsagerne med spelten, straks de kommer ud af ovnen.
- Husk at mens grønsagerne er i ovnen, koges spelt eller byg i rigeligt saltet vand, til den er mør, men stadig har nøddeagtigt bid. Det tager 20 minutter med spelt og lidt længere med byg.
- Hæld vandet fra og lad spelt/byg afkøle lidt eller helt (hvis det skal serveres ved rumtemperatur).
- Vend spelten/byggen med de bagte grønsager, valnødder og evt. olie fra fadet.
- Tilsæt så resten af olivenolien, citronsaft, ost, persille og hakket fennikeltop. Smag til med salt og peber.
- Riv et par flagr ost over og server.