Snobrød

Snobrød

500 g mel, 3 dl. mælk, ½ tsk. salt, ½ tsk sukker,  25 g gær

  1. Smuldr Gæren i lunken mælk, tilsæt herefter salt, sukker og mel, og ælt dejen til konsistensen er glat.
  2. Juster evt. med ekstra mel eller mælk for at opnå den helt rigtige konsistens.
  3. Rul dejen ud til en lang pølse, ca. lige så tyk som den pind der skal bære dejen.
  4. Sno dejen omkring pinden på det afbarkede område (Start udefra).
  5. Husk at lukke ude for enden og tryk den afsluttende ende godt til.
  6. Brødet bages over gløder. Hold god afstand (15-30 cm) og drej pinden regelmæssigt, så brødet bages jævnt. Dette kræver lidt tålmodighed.
  7. Når brødet lyder hult over det hele, når man banker forsigtigt på det med en kniv, er det færdigt og kan forsigtigt trækkes af pinden når det har kølet lidt af.

Spises som det er eller med smør, marmelade, ost eller lignende. Har man dimensioneret sin snobrødspind efter en given pølsetykkelse, kan man lave sig en “hapsdog”. Man kan også vikle en skive skinke om pinden efterfulgt af snobrødsdejen. Når snobrødet er færdigt  lægges en “Ostehaps “deri, venter 5 minutter og så er  osten smeltet…Mmm.

Find den rigtige pind…Den bedste pind er en forholdsvis lige pind af løvtræ (der ikke giver afsmag, f.eks. birk eller nød). Længden tilpasses alt efter magelighed og bålstørrelse. Tykkelse af pinden bør i brød-enden være ca. 1,5.  Afbark pinden med en kniv 15-20 cm ind, i den ende, hvor brødet skal være.

Bålet skal være et glødebål. De mest velegnede træsorter er hårde træsorter som bøg og eg, andet løvtræ kan også bruges, men ikke poppel og asp, da de giver sur røg. Nåletræ, specielt gran er uegnet, da det giver væsentligt færre gløder end løvtræ, og i øvrigt “sviner” sådanne et bål også mere. Lad bålet brænde lidt ned, så der er få eller ingen flammer, og spred evt. bålets gløder lidt ud, så der er god plads til det ønskede antal snobrød.

Print denne post Print denne post