Ada Lovelace Day

Ada lovelaceI dag er det International Ada Lovelace Day – hvor man fejrer kvinders præstationer inden for videnskab, teknologi, teknik og matematik. Dagen er opkaldt efter Ada pga. følgende:

Fundet på Wikipedia

(Lady) Augusta Ada King (født Byron), komtesse af Lovelace (10. december 1815 – 27. november 1852) var datter og første barn af digteren Lord Byron og Anne Isabella “Annabella” Milbanke[1] og er hovedsageligt kendt for sit arbejde med at beskrive opfinderen Charles Babbages mekaniske computer (Analytical Engine, “analysemaskinen”). Hendes beskrivelse i form af en række noter om en afhandling af den italienske videnskabsmand Luigi Menabrea (“Notions sur la machine analytique de Charles Babbage”) oversat af Augusta Ada, skulle snart vise sig at være langt mere interessant end selve afhandlingen.

……I 1833 blev Augusta Ada præsenteret for Charles Babbage, som på daværende tidspunkt holdt nogle små komsammener for tidens overklasse og berømtheder, hvori han fremviste sin mekaniske, automatiske regnemaskine “Difference Engine” og prøvede at rejse penge til at finansiere konstruktionen af sit næste projekt: “Analytical Engine” – en mere generisk computer. Charles Babbage overtalte Augusta Ada til at oversætte Menabreas afhandling, hvor hun så tilføjede sine egne noter. Men eftersom datidens moral næsten umuliggjorde, at kvinder skulle udgive videnskabelige afhandlinger i eget navn, blev de aldrig udgivet i selvstændig form…….

….. Ada Lovelace´s notat G på den analytiske motor fra 1842 beskriver en algoritme til generering af Bernoulli numre med Babbages maskine…… Det anses for den første algoritme nogensinde skræddersyet til implementering på en computer, og Ada er af denne grund, ofte nævnt som verdens første computer programmør …..

Det er da alligevel en kende interessant, og hendes historie er ikke helt irrelevant, selv i vores tid.

Bare en strøtanke: Måske skal kvinder lidt frem i skoene for at samfundet bliver stadig tiltagende ligeværdigt kønnene imellem. Er der stadig et par ting vi skal kigge på, for at der kan vedblive at fremkomme store kvindelige helte indenfor videnskab, teknologi, teknik og matematik ?

I aften skal vi i Adas navn allesammen eksplorere lidt i grundlæggende computerprogrammering, næste år skal dagen formentlig fejres med fokus på en anden stor kvindelig pioner.

Hav en fantastisk Ada Lovelace Dag 🙂