Dag 1, surdej: 15 g gær, 1 dl rugmel eller grahamsmel
Dag 2, ciabattadej: 1 spsk olivenolie eller rapsolie, 1½ tsk salt, 4 dl koldt vand, surdej fra dag 1, 35 g gær, 600 g hvedemel
Dag 1, surdej: Rør gæren ud i vandet og bland melet i. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.
Dag 2, ciabattabrød:
- Kom olie, salt, vand, surdej og gær i en skål.
- Tilsæt 1 liter af melet.
- Ælt dejen kraftigt igennem – helst i en køkkenmaskine i ca. 6 minutter eller 10 minutter i hånden.
- Dejen skal være ganske løs. Kom dejen ud på et meldrysset bord.
- Del den i 2 og flad ud med hænderne til 2 aflange brød på ca. 10 x 30 cm. Lad disse brød hæve overdækket ca. 1 time.
- Del hvert brød i 4 stykker (hver del er ca. 8 cm bred).
- Læg de 8 hævede brød på en plade med bagepapir.
- Drys med lidt mel over brødene og lad dem hæve i yderligere ca. 1 time med et viskestykke over.
- Bag brødene midt i ovnen i ca. 15-20 min. ved 225° – til brødene har fået farve og føles lette. Lad brødene køle af på en rist.
Tip: Tilsæt evt. 1 dl (ca. 70 g) grofthakkede oliven eller hakkede marinerede soltørrede tomater, inden brødene bages.
Mangler der ikke vand i Surdejen på dag 1?