Kød/Marinade: 1 kilo skært lammekød. Kan fx være kød fra boven, Ca. 5 dl drænet yoghurt, 3 fed presset hvidløg, 1 tsk peber, 2 tsk salt, 1 tsk stødt allehånde, 1 tsk stødt kardemomme, 1 tsk stødt nellike, 1 tsk stødt muskat, 1-2 tsk garam masala, Saften af 1 citron
Pitabrød: 300 g mel Tipo 00, 200 g durum mel, Ca. 3 dl. vand, ½ spsk. salt, 2 spsk. olivenolie, Ca. 15 g. gær
Cremefraiche dressing: 2 dl mayonnaise – fra tidligere opskrift (som jeg ikke lige har fået taget med), 3 dl creme fraiche 18 %, Salt og peber, En anelse sukker, Citronsaft, Finthakket Purløg
Tomat-chili-sauce: 1 løg, 1 dåse flåede tomater, 1 rød peber, 1-2 friske chilier (efter behov…), 2 fed hvidløg, 1 spsk tomatpuré, Salt, Peber, Sukker, Olivenolie.
Kød/marinade:
- Skær lammekødet i små, mundrette strimler.
- Bland marinaden af de øvrige ingredienser. Smag til. Den skal være kraftig, krydret og skarp.
- Bland kødet i marinaden og lad det stå – gerne natten over. Næste dag: tag kødet op – kassér overskydende marinade.
- Steg nu kødet på en stor, meget varm pande i små portioner, sådan at det steger og ikke koger.
- Det vil ryge og syde en del pga. yoghurten – men kødet får en meget delikat, lidt ru overflade, når marinaden er stegt ind i kødet.
- Hvis man vil lege rigtig shawarma-bar-ejer, kan man skære kødet i lidt mindre stykker med en stor kniv eller et pizzahjul.
- Hold det lunt – så er det klar til at komme i pitabrødene.
Pitabrød:
- Lun vandet og opløs gæren deri. Bland mel, salt og sukker i en bunke på bordet.
- Lav en fordybning i bunken og hæld langsomt gærvandet i melet.
- Ælt dejen grundigt sammen. Den skal være smidig og elastisk – uden at hænge fast på fingrene – så er den klar.
- Kom dejen i en skål og dæk den evt. med et tyndt lag olivenolie. Lad den hæve lunt i 3 timer.
- Rul derpå dejen ud til en aflang pølse og skær 10-12 små stykker af den. Rul dem til små boller og lad dem stå og efterhæve en halv time på et meldrysset bord.
- Opvarm ovnen til 250 grader. Har man en bagesten, kan denne med fordel bruges.
- Rul bollerne ud til små flade, runde brød – ca. 12-14 cm i diameter og ca. en halv cm tykke.
- Bag pitabrødene på bagepapir – gerne direkte på bagestenen, hvis man har en sådan. 4 minutter – til de hæver op – derefter vendes de og får ca. 2 minutter på den anden side.
Creme fraiche dressing:
- Bland ingredienserne sammen og smag til. Den skal være mild, rund og cremet.
- Slut af med at blande lidt fintsnittet purløg i.
Tomat-chili-sauce:
- Hak løg, hvidløg og rød peber fint. Steg det for middel varme i rigelig olie.
- Kom tomatpuré ved når løget er klaret i olien.
- Steg pureen i et minuts tid. Kom de flåede tomater ved – men udlad væsken.
- Steg nu dette sammen for svag varme. Det skal blive en meget intens og tyk relish.
- Smag til med finthakket chili – alt efter smagsløg og personligt mod. Lad chilierne stege med i mindst 5-10 minutter for svag varme. Denne relish skal have en del olie og også en vis sødme, så vær ikke for nærig med sukkeret – men dosér det lidt ad gangen.
- Lad den køle af.
Kom lammekød i de flækkede pitabrød, derpå tomat-chili-sauce, lidt frisk strimlet salat, rå løg, tomat- og agurkeskiver og endelig creme fraiche dressing.
Print denne postMan kan se det direkte link til Spise med Price på DR her