Naan (12 stk)

20 g gær, 2 1/2 dl. lunken vand, 4 spsk. fromage frais, 2 tsk. salt,  ca. 325 g. hvedemel, 75 g. rugmel,  2,5 tsk. olie til stegning

Gæren røres ud i halvdelen af vandet, fromage frais og salt tilsættes. Tilsæt ca. 300 g, mel og ælt dejen så den bliver elastisk, tilsæt evt. lidt mere mel. Dejen æltes godt igennem og hæver lunt og tildækket med et fugtigt viskestykke til dobbelt størrelse ca. 1 time. Ovnen tændes på højeste varme og sæt en bageplade så højt oppe som muligt.Dejen æltes igennem og deles til 12 stykker som hver rulles ovalt ud med en kagerulle knap 1 cm tykke. Bag brødene ca 2 min på hver side.Brødene tages ud af ovnen. dernæst kommes der lidt olie på en stegpande hvorpå brødene “steges” kort på begge sider så de bliver flot rustikke lige før servering (denne procedure kan man vente med lige inden brødene serveres, så altså kan brødene laves tidligere på dagen og så blot varmes op på panden).
Brødene er fryseegnede.

Opskrift venligst stillet til rådighed af Mette Vinter,  Prof. Bac, i Ernæring og Sundhed.

Print denne post Print denne post

Fødselsdagskagebordet anno 2011

Da vi jo ikke var hjemme på min fødselsdag, Alexander blev 7 på en hverdag, og kræfterne ikke rækker til det helt vilde, slog vi undtagelsesvis vores fødselsdage sammen og holdt dem i weekenden, det blev med hjælp fra vores søde bedsteforældre til et rimeligt kagebord med følgende kager:

Ostekage med ananas

Småkager med chokolade og havregryn

Rabarbercrumble med vanille

Farmors fantastiske hindbærroulade

Mormors lækre hjemmebagte boller med smør, syltetøj eller pålægschokolade

Chokoladekage med kokostop

Citrontærte med marengslåg

Citrontærte med marengslåg

Tærtebund: 150 g smør, 300 g mel, 4 spsk sukker, 1/2 dl vand

Citroncreme: 3 spsk majsmel, 2 1/2 dl vand, 100 g sukker, 1 dl friskpresset citronsaft, 2 pasteuserede æggeblommer, 50 g smør

Marengs: 3 pasteuserede æggehvider, 100 g flormelis

Tærtebund:

  1. Bland mel og sukker.
  2. Skær den kolde smør i tern og smuldr det i mel/sukker, arbejd smørret ind i melet, så det til sidst ligner rasp.
  3. Tilsæt vandet, saml dejen, pak den i film og læg den i køleskabet i en halv time.
  4. Tænd ovnen på 180° og rul delen ud på et meldrysset bord, så den passer til tærteformen.
  5. Smør tærtefadet inden den fores med dejen.
  6. Prik huller i dejen med en gaffel og fold staniol omkring formenskant, så undgås at dejen falder ned under bagningen.
  7. Bag tærtebunden i ca 1 minutter til den er gylden.
  8. Fjern staniolen. så snart tærten er ude af ovnen. Lad tærtebunden afkøle.

Citroncreme:

  1. Bland majsmel og vand i en gryde, tilsæt sukker og citronsaft.
  2. Varm op ved moderat varme under konstant omrøring – indtil cremen begynder at tykne (det tager ca 5-8 minutter).
  3. Tag gryden af varmen og rør æggeblommer og smør deri.
  4. Lad cremen afkøle.

Marengs:

  1. Pisk æggehviderne stive og tilsæt flormelis lidt ad gangen under piskningen.

“Samling af kagen”:

  1. Smør citroncremen ovenpå tærtebunden og fordel så marengsmassen indover citroncremen.
  2. Sæt tærten i ovnen, som er sat på “grill”
  3. Det tager ca. et par minutter, så har marengsen fået et låg , men er stadig blød og luftig indenunder.
Print denne post Print denne post

 

Ostekage med ananas (10 portioner)

Bund: 50 g smeltet smør, 100 g fintknuste makroner, 25 g finthakkede mandler (ikke smuttede)

Fromage: 1 dåse ananasringe i egen saft, ½ dl ananassaft, 150 g flødeost naturel 26%, fx Buko el. Philadelphia, 3 dl ymer, 4 spsk flormelis, 2 tsk fintrevet citronskal, 3 blade husblas

Pynt: lidt citronmelisse

Bund:

  1. Smelt smørret.
  2. Tilsæt makroner og mandler.
  3. Bland det godt.
  4. Anbring en 22 cm´s springform uden bund på et serveringsfad eller brug et tærtefad med nogenlunde samme diameter.
  5. Kom makronmassen heri og pres godt sammen.

Fromage:

  1. Hæld ananasringene til afdrypning i en sigte. Husk at gemmme ca. ½ dl ananassaft.
  2. Rør flødeost og ymer sammen.
  3. Tilsæt sukker og citronskal. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.
  4. Skær ananasringene i små stykker og bland dem i osteblandingen.
  5. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved – og smelt den i en skål i vandbad.
  6. Afkøl husblassen med ananassaften og hæld den i osteblandingen under omrøring.
  7. Stil fromagen tildækket i køleskabet, til den er letstivnet.
  8. Fordel fromagen over bunden og stil kagen tildækket i køleskabet i minimum 2 timer.

Pynt med citronmelisse før servering.

[Print_link]

Småkager med havregryn og chokolade

Ca. 40-50 stk.

200 g blødt smør, 250 g rørsukker, 2 æg, 1 tsk groft salt, 1 tsk vanillesukker, 2 dl havregryn, 125 g mel, 1 tsk natron, 200 g god mørk chokolade

  1.  Rør smør og sukker lyst og luftigt.
  2. Tilsæt æg, salt, vanillesukker og havregryn.
  3. Bland mel og natron og rør det i blandingen.
  4. Hak chokoladen og tilsæt den.
  5. Fordel dejen i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir – max 10-12 pr. plade.
  6. Bag kagerne midt i ovnen i Ca. 10 min. ved 200°.
  7. Afkøles inden de spises eller pakkes i lufttætte kagedåser.

[Print_link]

Rabarbercrumble (10 portioner)

Rabarberfyld: 500 g rabarber i små stykker, ½ spsk kartoffelmel, 1 tsk vanillesukker, 100 g flormelis (ca. 2 dl)

Crumble: 60 g havregryn, 90 g hvedemel, 3 spsk flormelis, 125 g koldt smør

Tilbehør: ¼ liter Cremefraiche 18%

Rabarberfyld:

  1. Bland rabarber, kartoffelmel, vanillesukker og flormelis sammen og kom det i et tærtefad på ca. 24 cm i diameter.

Smuldredej:

  1. Bland havregryn, mel og flormelis.
  2. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen.
  3. Fordel dejen over rabarberne og bag tærten midt i ovnen – ca 25 minutter ved 225° – til den er gylden.

Server rabarbertærten lun med den kolde cremefraiche.

[Print_link]

 

Weissenhäuser Strand – sikke en dejlig tur

Så rev Familien Lundby Rasmussen lige 4 dage ud af kalenderen ind over Store Bededag, og tog med Faster Helle, Onkel Ole og deres dejlige børn til feriecenteret Weissenhäuser Strand i Tyskland. Det tog jo ingen tid at komme derned, og lejlighederne var rigtig fine.

Sikke en dejlig tur…..altså mest for alle de andre, da plukveerne gjorde at jeg bare sad/lå med en bog alle dagene. Vi skal helt sikkert derned igen på et tidspunkt, hvor jeg ikke er så fysisk hæmmet 🙂 Min nyindkøbte badedragt med plads til maven, var i hvert tilfælde spild af penge.

Alle andre havde en fantastisk aktiv Bededagsferie, hvor timerne bare fløj af sted med svømning, dykning, ture i vandrutsjebaner, samt masser af guldgraveri og tumleri i legelandet.

Det er klart et sted, der kan anbefales 🙂

Man kan booke via forskellige sites eks:

Dansk Fri Ferie:

http://www.friferie.dk/webinfo?web_id=D2440/20W&&gclid=CLnJ7-WWkqkCFQKDDgod5XHikw

FDM:

http://www.fdm-travel.dk/tyskland/schleswig-holstein/weissenhauser-strand/weissenhauser-strand-miniferie.html

Eller deres egen hjemmeside:

http://www.weissenhaeuserstrand.com/

Sukker mellem tæerne

Jeg har altid holdt af den lille fregnede uvorne Pippi, der sætter hele Vimmerby og Fru. Settergrens te-selskab på den anden ende.

Hun har dog trængt sig påfaldende meget på, på det sidste…i form af ekstreme pigmentforandringer i hele mit hoved, takket være min graviditet. Jeg ligner kort sagt Pippi mere og mere.

Nu er der formentligt nogle i min omgangskreds, der mener, at dette passer forbavsende godt, da huset på Rugvænget af og til minder en hel del om Villa Villekulla, hvad angår rod, larm, børn og musik.

Jeg tager derfor konsekvensen og forsøger med lidt strøsukker under fødderne, måske hjælper det endda på mit pigmentproblem!

Opdatering:

Sukker mellem tæerne

Det virkede ikke. Jeg ligner stadig noget fra Vimmerby med “krydderen” fuld af fregner!

Måske er jeg bare for gammel. Jeg tænkte nu også mest på grisseriet, og hvor jeg havde sat støvsugeren og som jeg husker det fra bogen, så er det vist ikke det, der var meningen med øvelsen!